Utsatthet & brott på nätet

Hitta på sidan

Att fara illa på nätet 

Det är precis lika illa att bli mobbad på nätet, till exempel genom kränkande kommentarer i sociala medier, som att bli mobbad i skolan. Många barn berättar för Bris om situationer där de har blivit hotade eller där någon har försökt övertala dem att skicka bilder eller att ställa upp på saker de egentligen inte vill.


 


Att hat, kränkningar eller övergrepp sker på en skärm gör det inte mindre allvarligt. Och att bli illa behandlad på nätet är inget en ska behöva vara med om, hur vanligt det än är. Om en tycker det är svårt att avgöra om ett visst beteende på nätet är kränkande kan en jämföra med hur det hade känts om det hände IRL. Föreställ dig till exempel att en person dragit ned sina byxor och visat sitt kön rakt framför dig. Då blir det ofta tydligt när någon gått över gränsen.

Olagligt på nätet?

Att sprida bilder på andra kan vara olagligt, det betyder att det kan vara ett brott. Det gäller även om en fått bilden av personen som syns på bilden. Om spridningen av bilden är olaglig beror på bildens innehåll och syftet med att dela den.


 


Handlar det om att kränka den som syns på bilden? Att sprida bilder av en naken och/eller väldigt skadad människa är ofta olagligt medan det är okej att sprida en bild på någon som exempelvis spelar fotboll.  


 


Det är bra att fråga sig själv om det finns risk att personen på bilden blir ledsen om bilden sprids. Är svaret ja ska bilden inte spridas. Detta gäller oavsett om det är en eller flera personer på bilden. Om en vill sprida en bild på sig själv och andra är det viktigt att fundera över om de andra på bilden är okej med att bilden sprids. Det är alltid bra att fråga först!  


 


Det kan också vara olagligt att skicka en bild på sig själv eller på någon annan om mottagaren inte har bett om det, alltså om hen inte har lämnat sitt samtycke. Om en till exempel vill skicka en lättklädd bild på sig själv till någon annan, är det alltid bäst att fråga först.   


 


Det är också olagligt att skriva något hotfullt till en person eller till en särskild grupp. När det gäller nätet kan vi egentligen tänka på samma sätt som IRL, vi ska vara schyssta mot varandra helt enkelt.   


 


Vad är grooming?


Grooming är när någon vuxen föreslår eller stämmer träff med ett barn under 15 år i sexuellt syfte. Med träff menas både fysiska möten och möten via till exempel chattforum. Den första kontakten sker ofta på chattar eller spelsajter. Genom komplimanger, mutor och utpressning försöker förövaren få barnet att posera naket eller att träffas så att förövaren kan begå sexuella övergrepp. Grooming är alltid olagligt. Den som är utsatt för grooming är ett brottsoffer och har alltså inte själv gjort något fel.

Samtycke online  

Många känner sig osäkra på vad som är okej att skriva/säga när en kommunicerar med andra online. En spännande eller rolig chatt med någon man är nyfiken på kan plötsligt kännas obehaglig eller läskig. Det kan till exempel vara en kommentar som går över gränsen eller att någon börjar tjata om en nakenbild. Då är det lätt att ta på sig skulden och tänka att en inte har varit tydlig. Sånt här kan vara svårt att prata om, speciellt med vuxna, men det är viktigt att fundera på. Hur funkar samtycke online? Hur går det att veta att den andra vill? När går vi över varandras gränser?


Här är några tips på vägen


 


  • Utgå inte ifrån att alla fattar eller tänker som du gör. En emoji, bild eller ett meme kan betyda olika för olika personer. 
  • Om du skickar något flörtigt och inte får svar, vänta med att skicka igen. 
  • Om du är osäker på om någon vill ha det där förslaget eller den där bilden, fråga först eller skicka inte alls. 
  • Checka av läget under samtalet/chatten. Samtycke ges i stunden och gäller inte för alltid. Med andra ord, något som först känns okej kan kännas fel en stund senare.   
  • Om du är osäker på om något du skickat gick över gränsen, fråga! Då kan ni prata om det.   
  • En flörtig konversation eller en sexchatt ska kännas bra för båda. 
  • Det är aldrig ditt fel om någon skickar något till dig som du inte vill ha. 
Vad kan jag göra själv? 

Det kan vara svårt att själv avgöra om en bild eller en kommentar som spridits om en är olaglig. Ett tips är att fundera över om något som postats har upplevts som hotfullt, allvarligt eller gjort dig rädd. Då finns det skäl för polisanmälan. Oavsett om inlägget handlar om dig eller om någon annan.  


 


Tips om du har upplevt näthat


 


  • Radera aldrig kränkande kommentarer eller bilder! Ta skärmdumpar på materialet och spara som bevis.   
  • Om någon har skrivit något dumt om dig kan du be personen att ta bort inlägget. Om det inte fungerar, anmäl direkt till den plattform där inlägget har lagts upp. Det kan leda till att personen som har hotat dig blir avstängd från plattformen. På barnrättsorganisationen Ecpats plattformsguide finns instruktioner för hur du tar bort och raderar information, foton och videos på olika sociala medier.
Mer hjälp?

Att uppleva kränkningar, hot eller övergrepp är otäckt och påverkar ens mående. När det sker online kan det dessutom vara svårt att veta hur det fungerar rent praktiskt. Rädslan för att det som hänt på olika sätt ska fortsätta eller finnas kvar är ofta stor.


 


Vi vet att det kan kännas som vuxna har starka åsikter om nätet och att det kan göra att det är svårare att berätta. Kom ihåg att det alltid finns vuxna i din närhet som ändå vill få veta om nåt hänt så de kan hjälpa till. I stunden är det kanske jobbigt, men i längden är det skönt att slippa vara ensam med det som hänt. Du kan också börja med en anonym kontakt med oss på Bris. Tillsammans kan vi komma fram till hur du kan berätta.


 


Vi vill också tipsa om dittecpat.se som vänder sig till alla under 18 år. De erbjuder hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL och kan hjälpa dig ta ner nakenbilder som spridits.

Kom ihåg

Att kränkningar eller hot sker på nätet är inte mindre allvarligt eller otäckt. Det är aldrig okej att någon skrämmer dig eller får dig att må dåligt, oavsett var det händer! 

Läs mer
×

night or day icon