Meny Stäng meny
Tillbaka

Vad är sexuella övergrepp?

Sexuella övergrepp är när någon kränker dig psykiskt eller fysiskt på ett sexuellt sätt. Det kan vara när någon säger eller gör saker som känns obehagliga, gör dig rädd eller känns skrämmande. Övergrepp kan inträffa hemma, utomhus eller online, och den som gör det kan vara någon du känner eller en främling. Det kan vara en vuxen, ett annat barn, en familjemedlem, någon du är kär i eller någon annan som spelar en viktig roll i ditt liv. 

Det är olagligt att begå sexuella övergrepp. Om du har blivit utsatt har du rätt till stöd och hjälp. Kom ihåg att det aldrig är ditt fel! När vi människor blir osäkra eller rädda kan vår kropp reagera genom att "stänga ner". Det kan innebära att du inte kan resa dig eller säga ifrån i stunden. Det är helt normalt och betyder inte att du tillät det att hända.

Sexuella övergrepp är aldrig ditt fel

Det är viktigt att förstå att det inte spelar någon roll om du var tillsammans med personen som utsatte dig, eller om du först sa ja men sedan ångrade dig. Det spelar inte heller någon roll om du blev upphetsad eller tyckte att det var skönt. Sexuella handlingar ska alltid ske med samtycke från alla inblandade.

Hjälp vid sexuella övergrepp

Om du har utsatts för sexuella övergrepp, tror att du har utsatts, eller vet att du har varit utsatt, behöver du prata med en vuxen för att få hjälp. Det är alltid den som utsatt dig som har gjort fel, och du gör rätt i att berätta om det. Att få prata om och bearbeta det som hänt är ett viktigt steg för att må bättre.

Ibland kan den som har utsatt dig vara en vuxen du bor med eller någon du litar på, och då kan det kännas svårare att berätta. Det är helt normalt att känna så, men det finns erfarna och trygga vuxna som vill hjälpa dig.

Om du funderar på om du själv har utsatt någon för ett sexuellt övergrepp, har även du rätt till stöd och hjälp. Att kontakta Bris kuratorer kan vara ett första steg mot att få den hjälp du behöver.

Akutplan vid sexuella övergrepp

Är du orolig för att något ska hända igen, gör en plan. Fundera över:

  • Finns det möjlighet för dig att dra dig undan eller låsa dörren?
  • Vem/vilka kan du ringa för att få hjälp och stöd?
  • Vem kan du vända dig till för att få hjälp eller kontakta?
  • Var kan du gå för att känna dig säker?
  • Vad ska du säga när du ber om hjälp eller stöd?


Det kan vara till hjälp att skriva ner dina svar, antingen i din telefon eller på en lapp som du kan ha med dig.

Kom ihåg att du alltid kan ringa 112. 

KOM IHÅG

Det är vanligt att lägga skulden på sig själv trots att någon annan har gjort fel. Du kanske anklagar dig själv för att du inte kämpade emot eller var tydlig. Men det är aldrig ditt fel.

VÅLD I

Relationen

ATT GÖRA

Slut

ORO FÖR EN

KOMPIS

ORO OCH

Ångest

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris