Meny Stäng meny
Tillbaka

Vad är samtycke?

Samtycke är ett viktigt ord som alla behöver känna till och respektera. Att ge sitt samtycke betyder att du går med på att göra något. Som till exempel att kramas, att bli fotograferad eller att ha sex.  

Du bestämmer alltid själv över din egen kropp. Om du säger nej eller visar att något inte känns bra måste andra lyssna. Och tvärtom. Bara för att du vill något är det inte säkert att någon annan vill samma sak. Vi är olika och kan uppleva situationer olika.

Om du till exempel vill kyssa någon behöver du stämma av att hen också vill. Detsamma gäller om du vill ha sex med någon. Det måste vara helt klart och tydligt att den du är med vill samma sak – alltså att hen samtycker!  

Viktigt om samtycke

Det kan vara svårt att säga stopp och sätta gränser för sig själv, särskilt när det handlar om närhet, hångel och sex. Känslor som kärlek eller attraktion, men även rädsla för personen eller situationen, kan göra det knepigt att hålla fast vid våra gränser.

Här är några saker som är viktigt att komma ihåg vad gäller samtycke:

  • Att förstå samtycke handlar både om våra ord och våra handlingar.

  • Att öva i förväg på att säga: ”Stopp!”, ”Vänta!”, ”Det känns inte bra nu” eller ”Det går för fort”.

  • Att ta bort en persons hand, knuffa bort dem eller vända bort ansiktet är också sätt att visa att vi inte ger samtycke.

  • Att det alltid är du som bestämmer över din egen kropp. Bara för att ni har haft sex tidigare behöver du inte ha det igen. Bara för att du tidigare har sagt ja till en viss sorts sex, betyder det inte att du måste vara med på andra typer av sex.  

  • Var inte för hård mot dig själv. Ibland kan vi reagera med att "stänga ner" när vi känner oss osäkra eller rädda. Att inte kunna stå upp för sig själv i stunden är inte konstigt och betyder inte att du låtit det hända.

Samtycke online

Många känner sig osäkra när de kommunicerar online och vet inte alltid vad som är okej att skriva. En chatt kan börja roligt och lättsamt, men plötsligt kännas obehaglig. Kanske någon går över gränsen eller tjatar om en nakenbild. Då är det vanligt att känna skuld.

Samtycke online handlar om att förstå varandras gränser. Alla tolkar saker olika, så var tydlig. Om du skickar något flörtigt och inte får svar, vänta innan du skickar igen. Om du är osäker, fråga innan du skickar något. Samtycke gäller i stunden och kan ändras.

En flörtig konversation ska kännas bra för båda. Om du får ett meddelande eller en bild du inte vill ha är det aldrig ditt fel.

Samtycke och sex

Vi vet att samtycke kan vara svårt ibland. En del hamnar i situationer som inte känns bra i efterhand. Kanske gick du över din egen gräns eller någon annans? Känner du skuld för att ha pressat någon att göra något som hen inte ville?

Sälja nakenbilder
Det är inte att ge sitt samtycke om du säljer nakenbilder! Vi förstår att det kan tolkas så, men vi vet också att det kan handla om så mycket annat. Som att du gjorde det för att du känt dig tvingad. Eller för att lindra ångest eller straffa dig själv.

Att ångra sig
Har du blivit lovad något för att säga ja, eller gick du med på något som sedan blev något helt annat? Du har alltid rätt att ångra dig. Det spelar ingen roll hur många gånger du har sagt ja, eller om du redan börjat ha sex med någon.

Sex och lagar
Om en person är över 15 år och den andra är under 15 år är sexuella handlingar olagliga. Oavsett om det handlar om samlag eller andra sexuella handlingar. I den situationen spelar det ingen roll om person under 15 år har sagt ja till sex eller inte.

KOM IHÅG

Allt sex ska vara frivillig och kännas bra hela tiden. Du får när som helst ångra dig och sätta stopp!

Kärlek

Sex första gången

Olika sex

Porr

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris