Samtycke

Hitta på sidan

Att ge sitt samtycke 

Samtycke är ett viktigt ord som alla behöver känna till och respektera. Att ge sitt samtycke betyder att en går med på att göra något. Som till exempel att kramas, att bli fotograferad eller att ha sex.  


 


Du bestämmer alltid själv över din egen kropp. Om du säger nej eller visar att något inte känns bra måste andra lyssna. Och tvärtom. Bara för att du vill något är det inte säkert att någon annan vill samma sak. Vi är olika och kan uppleva situationer olika.


Därför gäller det alltid:  


 


  • att känna efter vad du själv vill 
  • att kolla av med den du är med hur hen känner.

Om du till exempel vill kyssa någon behöver du stämma av att hen också vill. Detsamma gäller om du vill ha sex med någon. Det måste vara helt klart och tydligt att den du är med vill samma sak – alltså att hen samtycker!  

När samtycke är svårt  

Att stå upp för sig själv och säga stopp kan vara svårt. Gränser kopplat till närhet, hångel och sex är ofta extra knepigt. Både positiva känslor som kärlek eller attraktion och obehagliga känslor som rädsla (för personen eller situationen) kan göra att vi överträder vår egen gräns.   


 


Viktigt om samtycke


 


  • att samtycke både kan handla om vad vi säger och vad vi visar.  
  • att öva i förväg på att säga: ”Stopp!”, ”Vänta!”, ”Det känns inte bra nu” eller ”Det går för fort”.
  • att ta bort personens hand, att knuffa bort hen eller att vända bort sitt ansikte är också att visa att vi inte ger vårt samtycke. 
  • att det alltid är bara du som bestämmer över din egen kropp. Bara för att ni har haft sex tidigare behöver du inte ställa upp igen. Bara för att du tidigare har sagt ja till en viss sorts sex, betyder det inte att du måste vara med på andra typer av sex.  
  • att inte vara för hård mot dig själv! När vi människor blir osäkra eller rädda kan vår kropp reagera med att ”stänga ner”. Att i stunden inte klara av att resa sig eller säga ifrån är därför inte konstigt. Det betyder inte att du lät det hända. 
Hur vet jag om den andra vill? 

  • Fråga! ”Känns det bra för dig?”, ”Är det fortfarande skönt?” ”Vill du att jag slutar?” eller ”Går jag för fort fram?”.
  • Var uppmärksam! Om den andra känns spänd, ligger still utan att röra dig tillbaka, är tyst eller gråter behöver du sluta med det du gör.  
  • Det är aldrig okej att tjata eller tvinga. Sluta om du får minsta känsla av att du pressar den du är med till något som hen inte vill. 
  • Tänk på att den andra behöver ge sitt samtycke upprepade gånger under tiden ni har sex. Något som var ett ”ja” från början kan när som helst ändras till ett ”nej”.
Samtycke online 

Många känner sig osäkra på vad som är okej att skriva/säga när en kommunicerar med andra online. En spännande eller rolig chatt med någon man är nyfiken på kan plötsligt kännas obehaglig eller läskig. Det kan till exempel vara en kommentar som går över gränsen eller att någon börjar tjata om en nakenbild. Då är det lätt att ta på sig skulden och tänka att en inte varit tydlig. Sådant här kan vara svårt att prata om, speciellt med vuxna, men det är viktigt att fundera på. Hur funkar samtycke online? Hur vet en att den andra vill? När går vi över varandras gränser? 


 


  • Utgå inte ifrån att alla fattar eller tänker som du gör. En emoji, bild eller ett meme kan betyda olika för olika personer. 
  • Om du skickar något flörtigt och inte får svar, vänta med att skicka igen. 
  • Om du är osäker på om någon vill ha det där förslaget eller den där bilden, fråga innan eller skicka inte alls.
  • Checka av läget under samtalet/chatten. Samtycke ges i stunden och gäller inte för alltid. Med andra ord, något som först känns okej kan kännas fel en stund senare.
  • Om du är osäker på om något du skickat gått över gränsen, fråga! Då kan ni prata om det.   
  • En flörtig konversation eller en sexchatt ska kännas bra för båda. 
  • Det är aldrig ditt fel om någon skickar något till dig som du inte vill ha. 
Mer hjälp?

Vi på Bris vet att det här med samtycke kan bli svårt på olika sätt. Och att vi många gånger skulle bli hjälpta av att prata med någon om funderingar vi har. Många hamnar i situationer som av olika skäl inte känns bra i efterhand. Kanske för att du själv gick över din egen gräns eller för att någon annan gjorde det? Kanske känner du skuld efter att du tvingat någon annan till något hen inte ville?


 


Har du sålt nakenbilder på dig själv? Det är inte att ge sitt samtycke! Vi vet att det kan tolkas så men vi vet också att det kan handla om så mycket annat. Som att en gjorde det för att en känt sig tvingad. Eller för att lindra ångest eller straffa sig själv.


 


Kändes det fel trots att du sagt ja? Har du blivit lovad något för att säga ja eller gick du med på något som sen helt plötsligt blev något annat? Ja samtycke är klurigt och om det inte känns bra så är det skönt att prata med någon annan. Någon som kan stötta dig i dina svåra funderingar men också hjälpa vidare om du behöver det. Du får gärna kontakta oss på Bris för att prata mer.


 


Det är också viktigt att känna till att en sexuell handling mellan en person som är över 15 år och en person som är under 15 år som huvudregel är olaglig. Oavsett om det handlar om samlag eller andra sexuella handlingar. I den situationen spelar det ingen roll om person under 15 år har sagt ja till sex eller inte. Det är vanligt att känslor av skuld och skam gör det svårt att ta hjälp. Därför kan det vara skönt att höra att vuxna som jobbar med att möta unga som hamnat i svårigheter gällande samtycke och sex inte dömer och vet att det är känsligt att prata om. Om det känns svårt att berätta är ett anonymt samtal med Bris ett viktigt första steg.

Kom ihåg

All sex ska vara frivillig och kännas bra hela tiden. Du får när som helst ångra dig och sätta stopp!

Läs mer
×

night or day icon