Meny Stäng meny
Tillbaka

Vad är sex?

Sex kan gå till på många olika sätt men alla sätt har en sak gemensamt – det ska kännas härligt och skönt. Sex förknippas ofta med att ha samlag, alltså snopp-i-snippa-sex, men samlag är bara ett av alla sorters sex en kan ha. Precis lika skönt och vanligt är det med exempelvis smek, gnid, eller munsex. 

Olika sex

Sex kan gå till på många olika sätt men alla sätt har en sak gemensamt – det ska kännas härligt och skönt. Sex förknippas ofta med att ha samlag, alltså snopp-i-snippa-sex, men samlag är bara ett av alla sorters sex en kan ha. Precis lika skönt och vanligt är det med exempelvis smek, gnid, eller munsex.  

Några tips vid sex

 • Utforska era kroppar
  Ta er tid att lära känna varandras kroppar genom att utforska med händerna och munnen. Genom att vara uppmärksam på varandras reaktioner kan ni lära er vad känns bäst för er båda.

 • Kommunicera öppet
  Var öppna och ärliga med varandra om era önskemål, gränser och fantasier. Att kunna kommunicera öppet och respektfullt kan hjälpa till att skapa en starkare och skönare sexuell relation.

 • Använd skydd
  Om du har sex med nya partners är det viktigt att använda skydd för att förebygga sexuellt överförbara infektioner och oönskad graviditet. Ha alltid kondomer eller andra preventivmedel till hands och se till att använda dem korrekt.

 • Utforska olika positioner och tekniker
  Var inte rädd för att prova nya saker. Utforska olika sexställningar, tekniker och sexleksaker för att upptäcka vad som ger er mest njutning och tillfredsställelse.

 • Skapa en mysig atmosfär
  Skapa en intim och avslappnad atmosfär genom att tända ljus, spela lugn musik använda doftljus. Att ta sig tid att skapa en romantisk miljö
  kan öka upphetsningen och njutningen under sex.

 • Visa vad du vill
  Allas kroppar är olika och du vet bäst vad din kropp tycker om. Säg ”fortsätt” när det känns bra och om det inte känns bra – försök visa hur du vill ha det.

 • Efter sex
  Efter sex är det viktigt att visa varandra omsorg och uppmärksamhet. Kramas, prata och berätta hur ni haft det.

Tänk på att all sex ska vara frivillig och skön att vara med om!

Sexlust och att vara kåt

Sexlust och att vara kåt kan variera mycket mellan olika personer och i olika perioder av livet. Sexlusten kan komma från tankar och upplevelser i hjärnan, men också genom beröring och smekningar, antingen av dig själv eller av någon annan. Hur du mår, stress och mediciner är saker som kan påverka din lust.

Det är vanligt att fantisera om sex, och många gör det när de onanerar. Du behöver inte vilja prova det du fantiserar om. Utforska din egen kropp och känn efter vad just du gillar.

När du blir kåt ökar blodflödet till könsorganen, vilket gör att de kan svälla och bli fuktiga. Andningen ökar och hjärtat slår snabbare. Att vara kåt kan leda till orgasm, där musklerna i könsorganen drar ihop sig i regelbundna rörelser, vilket kan kännas som rysningar eller darrningar i kroppen.

KOM IHÅG

Alla kroppar är unika, och ingen känner din kropp bättre än du själv. Du är experten när det gäller att upptäcka vad som får din kropp att må bra och vad den njuter av mest.

Samtycke

Att vara kär

Onani

Sex första gången

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris