Onani

Hitta på sidan

Att ha sex med sig själv 

Att onanera betyder att ha sex med sig själv, det vill säga att smeka sitt kön eller andra delar av kroppen. Redan i tidig ålder kan en märka att vissa delar av kroppen är särskilt känsliga för beröring och att det känns pirrigt och bra. I takt med att en blir äldre kan intresset för onani öka och många utforskar sin kropp på olika sätt. Det är vanligt att titta på, eller att fantisera om, något som gör en kåt under tiden.  

Är onani bra eller dåligt?

  • Det är varken fel eller farligt att onanera. Det påverkar inte dina möjligheter att få barn längre fram och ingen kan se om du har onanerat.  
  • Under perioder kan en känna ett stort behov av att onanera. Och en del kan oroa sig för att de gör det för ofta. Inte heller det är konstigt. Tonåren är ofta en tid när kroppen utvecklas fysiskt och ens sexualitet tar fart. Och då måste ju kåthet och nyfikenhet få ta plats! Det är helt okej att onanera mycket så länge en hinner med andra saker också som till exempel skolan och att umgås med andra.  
  • Ingen kan se att du onanerat, inte ens en läkare eller barnmorska.
  • Onani har flera fördelar. Det är ett bra sätt att lära känna sin kropp och det skapar också en skön känsla som hjälper en att slappna av.  
  • Onani är valfritt. För många är onani skönt. Det kan göra att en känner sig pressad att också prova. Många börjar onanera först som vuxna. Och många gör det inte alls. Det är precis lika okej! 
Kom ihåg

Du kan onanera mycket, ibland eller inte alls. Det viktiga är att det känns bra för dig! 

Läs mer
×

night or day icon