Första gången

Hitta på sidan

Alla är pirriga första gången 

Det finns en första gång för allt och för alla. När det handlar om sex oroar sig många för första kyssen eller första gången en ska ha sex. Hur ”ska” det kännas? Och varför kändes det inte som andra sagt att det skulle göra?  


 


Alla är pirriga inför första gången och det kan kännas lite läskigt även om vi verkligen vill ha sex. Det är helt normalt att känna sig lite nervös inför att kyssa någon eller ha sex för första gången. Det viktigaste är att du verkligen vill testa. Du ska inte känna dig pressad av andra eller pressa dig själv. Sex ska vara något härligt och du bestämmer själv när, och hur, du vill testa.  

Vill men vågar inte?

Kanske vill du kyssa eller ha sex med någon men vet inte hur du ska göra? Det är vanligt att bli orolig när en tänker på sin första gång. Dels för att en inte vet vad den andra personen tänker men också för att en själv är osäker på hur det ska gå till. Ingen fara! Det är nervigt för de flesta. Det är också vanligt att en behöver testa flera gånger för att det ska bli bra. Sex är något en behöver öva på och prova sig fram med, precis som med det mesta. 


 


Några tips på vägen


 


  • Stressa inte – du har hela livet på dig. Och närhet och sex går att ha på en massa olika sätt. 
  • Gör bara det du själv vill. Du ska inte pressa dig för någon annans skull. 
  • Förbered dig. Kanske har du sett en kyss i en film som du kan titta på igen. Kanske har du en kompis som har haft sex och som kan berätta hur det var?  
  • Kolla läget! Vill den du vill kyssa också vara nära? Verkar det som att ni känner samma sak? I så fall kan du fråga om det är okej att kyssa hen eller om hen också tänker på sex.  
  • Se till att det känns tryggt och säkert. Läs gärna våra sidor om samtycke och hur du skyddar dig.  
Vad säger lagen? 

I Sverige är åldersgränsen för att få ha sex 15 år. Men – det är inte olagligt för barn under 15 år att ha sex med varandra så länge samtycke finns. Läs mer om samtycke här. 


 


Däremot är en sexuell handling mellan en person som är över 15 år och en person som är under 15 år som huvudregel olaglig. Oavsett om det handlar om samlag eller andra sexuella handlingar. I den situationen spelar det ingen roll om personen under 15 år har sagt ja till sex eller inte.  

Kom ihåg

Vi behöver öva och testa oss fram när det kommer till sex. Ingen är expert från början! 

Läs mer
×

night or day icon