Meny Stäng meny
Tillbaka

Säkrare sex med skydd

Att ha säkert sex innebär att du minskar risken för könssjukdomar eller graviditet. När du har säkrare sex kan det kännas både tryggare och mer njutbart.

Funderar du på hur du ska undvika att bli gravid eller att göra någon annan gravid? Vill du veta hur du kan skydda dig och den du har sex med mot könssjukdomar? Då kan det vara klokt att lära sig lite om säkrare sex och att skydda sig. Det kan handla om att slicka, suga, smeka, gnida och gnugga.

Testa dig ofta

Det är viktigt att testa sig regelbundet om du är sexuellt aktiv. På ungdomsmottagningen kan du enkelt testa dig. Kondomer är effektiva vid penetrerande sex för att skydda både mot graviditet och könssjukdomar. Andra preventivmedel som p-piller, p-stav eller spiral skyddar mot graviditet, men inte mot könssjukdomar.

Det är viktigt att komma ihåg att både du och din partner har ansvar för att skydda er mot både graviditet och könssjukdomar.

Alla som har fått mens kan bli gravida och att skydda sig mot såväl graviditet som könssjukdomar är bådas ansvar! 

Tänk på detta för säkrare sex

  • Du har rätt till säkrare sex. Det är därför okej att kräva kondom!
  • Att skydda sig är alltid bådas ansvar.
  • Även om man inte riskerar att bli gravid så kan könssjukdomar smitta även vid gnid, gnugg och oralsex.
  • Det är okej om kondom känns lite ”obekvämt” eller ”osexigt” en stund. Det är värt det för att slippa oro efteråt.

Hur sprids könssjukdomar?

Könssjukdomar är infektioner som du kan få genom att ha sex. Könssjukdomar sprids främst genom att slemhinnorna i underlivet, ändtarmen eller munnen kommer i kontakt med varandra när du har sex.

Vissa könssjukdomar kan överföras genom sperma eller slidsekret. Andra kan spridas genom blod. Du kan också få vissa könssjukdomar genom att ha munsex, smeksex eller använda sexleksaker.

Det är viktigt att veta att könssjukdomar inte smittar genom enkla vardagliga kontakter som att hålla hand, kramas, kyssas, dela glas eller tallrik, eller använda samma toalett.

KOM IHÅG

Att skydda sig är bådas ansvar!

Samtycke

Onani

GRUPPTRYCK

Sex första gången

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris