Graviditet & abort

Hitta på sidan

Att bli gravid 

Graviditet är ett ord som väcker olika känslor beroende på person och situation. En graviditet kan vara planerad, efterlängtad och välkommen. Den kan också vara oplanerad, oönskad eller kännas läskig. För vissa innebär en graviditet en förberedelse för ett liv som förälder. För andra innebär det beslut om en eventuell abort.  


 


Oavsett är tankar om graviditet ofta tätt kopplade till oro, osäkerhet och att en ifrågasätter sig själv. ”Tänk om jag är gravid?”, ”Varför skyddade vi oss inte?”, ”Vad ska alla säga?”, ”Vad gör jag nu?”, ”Hur går en abort till?” eller ”Klarar jag det här?”.

Viktigt att veta

  • Det är bara du som bestämmer hur du vill göra om du är gravid. Om det känns okej är det bra att prata med den som du har blivit gravid med.  
  • Har du gjort någon gravid? Du kan inte bestämma om en abort eller inte men du har rätt till stöd. 
  • Vuxna som jobbar med graviditet och abort har tystnadsplikt, vilket betyder att de inte får berätta vidare. Men om du är under 18 år brukar de vilja att du får stöd av någon trygg vuxen i din närhet. Det kan till exempel vara en förälder, en släkting eller någon på skolan.  
Mer hjälp? 

Som ung kan en känna sig ensam och extra orolig. Därför är alla dessa frågor viktiga att få bolla med någon annan. En ska aldrig behöva vara ensam med funderingar om en är gravid eller om en (kanske) har gjort någon annan gravid. Prata med de vuxna du bor med – och om det inte funkar, hör gärna av dig till oss på Bris.  


 


På ungdomsmottagningen finns vuxna som kan hjälpa dig/er mer. De som jobbar här kan mycket om graviditeter, aborter och känslorna som kan medfölja. Eftersom alla som kommer till ungdomsmottagningen är unga, är de som jobbar där vana vid att det kan vara extra känsligt och svårt att berätta.  

Kom ihåg

Att som ung hamna i ett läge där en oroar sig för graviditet är vanligt och inte konstigt. Det finns alltid vuxna som kan stötta dig utan att döma.  

Läs mer
×

night or day icon