Puberteten

Hitta på sidan

Vad är puberteten?

Puberteten kallas den period då ens kropp börjar utvecklas till att bli vuxen. Det är olika när puberteten börjar men någon gång mellan 8 och 13 år brukar den sätta igång.  


 


Det är vanligt med funderingar kring vad som är normalt, farligt, eller konstigt under puberteten. Det är också vanligt att undra vad det är som händer med kroppen när den växer och förändras.   


 


De flesta märker att humöret svänger under tonåren och puberteten. Ibland kan du vara superglad för att nästa stund må dåligt eller bli jättearg. Känsloväxlingarna är vanliga men kan ibland bli jobbiga att hantera. Andra i ens omgivning kan reagera och missförstå eller så ökar bråk och drama med kompisar eftersom allas humör kan vara lite extra svajigt under den här perioden. Därför är det inte konstigt om allt känns fel och jobbigt mest hela tiden! 


 


Vanliga förändringar under puberteten


 


  • Finnar i ansiktet 
  • Mer hår på kroppen 
  • Mens 
  • Humörsvängningar 
  • Rösten förändras 
  • Svetten börjar lukta 
Mer hjälp? 

Vuxna kan ibland säga ”Det är vanligt i puberteten” eller ”Det lugnar snart ner sig” när de märker att det är lite jobbigt. Ofta säger de så för att hjälpa och för att det faktiskt kommer att gå över. Men du har rätt att få hjälp och stöd här och nu om det är jobbigt, du ska inte behöva vänta och stå ut. 


 


Du får gärna kontakta kuratorerna på Bris om du känner att du inte har någon att prata med. Vi vill också tipsa om umo.se som är ungdomsmottagningens hemsida. Där finns massor av information om kroppen, tankar och funderingar. Där jobbar också kuratorer som en kan träffa och prata med.  

Kom ihåg

Puberteten är en period i livet när mycket förändras. Och förändringar behöver ofta ta tid. Därför är det inte konstigt om du inte riktigt känner igen dig själv eller tycker det känns jobbigt! 

Läs mer
×

night or day icon