Meny Stäng meny
Tillbaka

Att vara kär

Att vara kär kan fylla en med massa olika känslor – både fantastiska och jobbiga. Det är jättehärligt att vara nära den du är kär i, att få uppmärksamhet och veta att kärleken är besvarad. Men om det i stället är så att du inte får träffa den en är kär i, inte får uppmärksamhet från hen eller får veta att dennes känslor inte är besvarade, då kan kärlek göra ont.

När du är förälskad kan det kännas som om ditt hjärta hoppar över ett slag eller att det känns som fjärilas i magen när du ser den personen som du är kär i. Vissa personer blir ofta kära medan andra kanske inte känner sig förälskade så ofta. Men kom ihåg att det är helt normalt och att det finns inget rätt eller fel sätt att uppleva kärlek på.

Hur känns kärlek? 

Hur det känns att vara kär är olika för alla men många känner igen sig i följande känslor:  

  • Att bli nervös och du när man ser personen.
  • Att vilja vara nära personen.  
  • Att vilja veta allt om personen.   
  • Att bli avundsjuk på andra som får vara nära personen.  
  • Att undra om personen känner likadant.   


I början av en förälskelse kan det först kännas bra och lätt. Det brukar bli lite knepigare när man försöker förstå om ens kärlek är besvarad och när det i så fall är dags att ta nästa steg. Kanske är det så att ni redan umgås eller har kontakt på nätet? Då kan det vara svårare att känna av om det är en vänskapsrelation eller om det finns kärlekskänslor. Det är alltid bäst att prata med personen du är kär i innan du antar något.

Hur blir jag ihop med någon?  

Att bli tillsammans med någon är inte alltid så lätt. Det är vanligt att oroa sig för att kärleken är obesvarad och hur hen skulle reagera om du berättade. Här är några tips på vad du kan göra:   

  • Fråga om hen vill hitta på något bara med dig. Då kan det bli lättare att avgöra om hen känner likadant.

  • Prata med personen om kärlek generellt – till exempel att du känner dig redo att bli tillsammans med någon. Se hur hen reagerar.  

  • Ta hjälp av en kompis. Ibland är det lättare att be någon annan fråga om personen du är kär i känner likadant.   

  • Ge ledtrådar om att du är intresserad. Som till exempel att sätta dig nära, försöka ha ögonkontakt och le mot personen.  

Hur känns det att vara kär?

Du är anonym och dina svar sparas inte.

KOM IHÅG

Kärlek kan kännas både härligt och jobbigt. Att känna sig osäker och tvivla på sig själv hör ofta till! 

HÅNGEL OCH

Sex

ATT GÖRA

Slut

NÄR KÄRLEK GÖR

Ont

HBTQIA+

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris