Meny Stäng meny
Tillbaka

Varför gör kärlek ont?  

Kärlek kan göra ont. Varför den gör ont beror på olika saker. För en del kan det handla om att kärleken inte är besvarad eller att personen du är kär i inte vet att du existerar. Det kan också handla om att du är kär i någon i hemlighet och inte vågar berätta. Ibland kanske vi inte riktigt vet varför det känns jobbigt, det bara gör det.

Det kan göra ont att vara kär i någon som inte känner samma sak. Det är vanligt (och inget konstigt!) att till exempel känna sig attraherad av sin lärare eller tränare. Men det är viktigt att komma ihåg att deras roll är att stötta och betygsätta, inte att vara i en relation med dig. Fundera över vad du gillar hos personen, det kan ge dig insikt i vilka egenskaper du värdesätter i ett förhållande.

När kärlek gör ont är det vanligt att ha en tung eller orolig känsla i magen, bröstet eller kanske i hela kroppen. Du kan känna dig ledsen, nedstämd och kanske ha svårt att äta eller sova. En del får svårt att tänka på andra saker, fokusera på skolan eller göra saker de gillar. Det kan kännas som att det aldrig kommer att bli bra igen, men det kommer bli bra och det kommer kännas lättare.

 Vad kan jag göra när kärlek gör ont?

  • Ta en paus från de jobbiga känslorna. Gör sådant som du brukar tycka är roligt. Om det känns svårt att komma igång, försök ändå! Det ger energi.   

  • Skriv ner det jobbiga. Det är ett bra sätt att få ur sig känslor så att det känns mindre tungt.    

  • Påminn dig om att det är jobbigt NU men att det inte alltid kommer att kännas så här.  

  • Lyssna på en kärlekslåt och tillåt dig att känna som du gör. Men varva också med peppiga låtar som ger energi.   

  • Även om det kan kännas som att det aldrig går över så ska du ta hand om dig själv och fortsätta att göra saker som får dig att må bra. Du kommer upptäcka att det känns bättre med tiden.   

Att bli kär igen

Att öppna upp för kärlek igen kan vara skrämmande, särskilt om du har blivit sårad eller sviken tidigare. Men det är viktigt att komma ihåg att varje person och varje relation är unik.

Nästa gång du blir kär kan det vara med någon som passar bättre ihop med dig och som får dig att känna dig lyckligare. Var inte rädd att prova på nya saker och ge dig själv chansen att uppleva kärlek på nytt.

Har du varit olyckligt kär?

Du är anonym och dina svar sparas inte.

Kom ihåg

Människor har överlevt olycklig kärlek i alla tider. Även om det känns som att ditt hjärta har gått sönder kommer du att klara det! 

Att vara kär

ATT GÖRA

Slut

UTANFÖRSKAP OCH

Ensamhet

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris