När kärlek gör ont

Hitta på sidan

Hur kan kärlek göra ont? 

Kärlek kan göra ont. Varför den gör ont beror på olika saker. För en del kan det handla om att kärleken inte är besvarad eller att personen inte ens vet att en existerar. Det kan också handla om att en är kär i någon i hemlighet och inte vågar berätta. Ibland kanske vi inte riktigt vet varför det känns jobbigt, det bara gör det.  


 


Det kan göra ont att vara kär i någon som inte kan besvara känslorna. Det är till exempel vanligt (och inte konstigt) att bli kär i sin lärare eller tränare. Men kärleken kan inte besvaras eftersom det handlar om vuxna och deras uppgift är bland annat att stötta unga och att ge betyg. Känner du igen dig? Fundera över vad det är du gillar hos personen, det kan säga något om vilka egenskaper du tycker är viktiga i ett förhållande.  


 


När kärlek gör ont är det vanligt att ha en tung eller orolig känsla i magen, bröstet eller kanske i hela kroppen. En kan känna sig ledsen, nedstämd och kanske ha svårt att äta eller sova. En del får svårt att tänka på andra saker, fokusera på skolan eller göra saker en brukar. Det kan kännas som att det aldrig kommer att bli bra igen. Då kan det hjälpa att fundera på vad en kan göra för att må bättre. 

Vad kan jag göra själv? 

  • Ta en paus från de jobbiga känslorna. Gör sådant som du brukar tycka är roligt. Om det känns svårt att komma igång, försök ändå! Det ger energi.  
  • Skriv ner det jobbiga. Det är ett bra sätt att få ur sig känslor så att det känns mindre tungt.   
  • Påminn dig om att det är jobbigt NU men att det inte alltid kommer att kännas så här. 
  • Lyssna på en kärlekslåt och tillåt dig att känna som du gör. Men varva också med peppiga låtar som ger energi.  

Även om det kan kännas som att det aldrig går över så ska du ta hand om dig själv och fortsätta att göra saker som får dig att må bra. Du kommer upptäcka att det känns bättre med tiden.  

Kom ihåg

Människor har överlevt olycklig kärlek i alla tider. Även om det känns som att ditt hjärta har gått sönder kommer du att klara det! 

Läs mer
×

night or day icon