Porr

Hitta på sidan

Vad är porr? 

Porr kan vara bilder och filmer med personer eller animationer som poserar lättklätt eller halvnaket. Det kan också vara filmer där skådespelare eller amatörer har alla möjliga typer av sex – från mjukt och sensuellt till hårt och våldsamt. Det är lätt att tro att porr är något nytt men det verkar faktiskt ha funnits i olika varianter i olika kulturer i alla tider. Till exempel har det hittats grottmålningar som uppenbarligen gjorts för att upphetsa. 


 


Att vara nyfiken på sex och porr är vanligt och helt normalt. Det är ett sätt för oss att förstå och utforska vår egen sexualitet. Vi vill helt enkelt kolla runt för att lära oss vad sex kan vara. För några kan det handla om att uppleva något långt ifrån sig själv medan det för andra kan vara ett sätt att spegla sig själv – att inte känna sig ensam i det en själv gillar eller är.  Men porr kan också väcka jobbiga känslor som obehag eller osäkerhet. 

Är porr dåligt?

Mycket av den porr som produceras har våldsamma inslag, visar ett snävt kroppsideal och förstärker stereotyper. Det kan påverka oss att tro att våldsamt sex är något vi borde tycka om att utsättas för eller att utsätta andra för. Vi kan få uppfattningen att sex inte är jämställt eller att vi ska göra saker vi egentligen inte vill. Det kan vara klokt att påminna sig om att mycket porr bygger på vad heterosexuella män förväntas attraheras av och det är tyvärr vanligt att de som är med i filmerna blir utnyttjade.


 


Några viktiga påminnelser


 


  • att åldersgränser på porrsidor finns där för att skydda dig. 
  • att sex i porrfilmer, precis som sex i spelfilmer, inte speglar verkligheten. 
  • att låta bli att titta på sådant som får dig att må dåligt. 
  • att bara för att du tittar på en viss sorts porr betyder det inte att du vill ha samma sex IRL. Fantasi och verklighet är två olika saker. 
Porrberoende? 

Många tittar på porr under perioder av livet. Precis som med allt annat som får oss att må bra i stunden kan det ibland bli för mycket. Det kan till och med bli svårt att sluta, även om en vill. Det behöver inte betyda att det kommer att vara så för alltid. Men om du känner oro, ångest eller ett tvång att titta är det viktigt att hitta ett ”lagom” eller att pausa ett tag. Som ett sätt att ta tillbaka känslan av kontroll. Precis som med andra saker vi vill sluta med handlar det om att ersätta det oönskade beteendet med något annat. Något som får oss att må bra.  


 


Vad kan jag göra för att kolla på mindre porr?


 


  • Skriv en lista på saker som får dig att må bra. 
  • Planera in att göra de sakerna på tider då du ofta brukar titta på porr.  
  • Lägg undan mobilen eller ha datorn avstängd när du är ensam. 
  • Ersätt porr med egna fantasier eller testa umos sexnoveller  i stället.
Kom ihåg

Sex vi ser i porrklipp är inte som sex IRL. Porrfantasier och verklighet är två olika saker! 

Läs mer
×

night or day icon