Meny Stäng meny
Tillbaka

Våld i familjen påverkar alla

När du eller någon i familjen är utsatt för våld påverkas hela familjen. Hemmet ska vara en trygg plats för barn, men det blir det inte om du är rädd för att bli utsatt för hårda ord och slag, eller om du är orolig för någon annan i familjen.

Många barn kontaktar Bris och berättar om våld i hemmet. Det kan handla om att de själva är utsatta, men också att de upplever våld mellan de vuxna de bor med eller att de ser ett syskon bli hotat eller slagen. Det är olagligt att slå barn, och det är också olagligt att låta sina barn uppleva våld i hemmet. Därför är det viktigt att våldet får ett slut och att familjen får hjälp.

 

Tecken på våld i hemmet

Våld kan se ut på många olika sätt. Om du känner igen dig i någon av följande situationer så ska du prata med en trygg vuxen. Vi på Bris pratar gärna mer med dig som:

  • ofta har en orolig känsla i kroppen när du är på väg hem.  
  • anpassar dig efter hur andra i familjen mår för att undvika bråk.  
  • känner att du behöver vara stark och låtsas att allt är bra.  
  • har varit rädd så länge att du bara vill fly hemifrån.  
  • blir hotad, ignorerad eller mobbad av någon i din familj.  
  • blir puttad, skakad, sparkad, slagen, dragen i håret eller tagen i hårt.  
  • blir tafsad på eller utsatt för sexuella övergrepp.
  • behöver dölja blåmärken, rivmärken eller svullnader.  
  • inte får välja dina vänner eller vad du gör på din fritid.  
  • skadar dig själv eller har självmordstankar.

Om du känner igen dig i någon eller flera av dessa punkter är det tecken på att du upplever fysiskt och/eller psykiskt våld i ditt liv. Även om våldet sker mellan vuxna är det inget du ska behöva stå ut med. Att uppleva våld på nära håll är lika skadligt som att själv utsättas.

Hjälp vid våld i familjen

Många känner att de måste hålla våldet hemligt, ofta för att de är oroliga för vad som kan hända med familjen om någon får reda på det. Vi vet att det är vanligt att barn hotas att det kommer bli ännu värre om de berättar för någon. Det blir extra svårt eftersom den som är våldsam kan vara någon du älskar och samtidigt är rädd för. Du kanske inte vill att den våldsamma personen ska få problem, även om du vill att våldet ska sluta.

Socialtjänsten, som finns i alla kommuner, hjälper många familjer där det finns våld. Det kan kännas bra att veta att de som jobbar där är bra på att lyssna och förstå. Socialtjänsten gör alltid en bedömning av situationen och planerar för att du ska känna dig trygg här och nu.

Ibland måste socialtjänsten göra en polisanmälan om det du har varit med om. Kom ihåg att polisen förstår att den som gör något olagligt också kan vara viktig för familjen. Så även om det känns svårt att berätta, behövs det för att situationen ska förändras. De flesta barn och tonåringar söker hjälp av en vuxen de litar på för att komma vidare, som en skolkurator, en kompis förälder eller en kurator på Bris.

Akutplan vid våld i hemmet

Är du rädd för att våldet ska hända igen, fundera över:

  • Kan du gå undan eller låsa dörren?  

  • Vem/vilka kan du ringa till?  

  • Vem kan du hämta hjälp hos/ta kontakt med?  

  • Vart ska du ta vägen?  

  • Vad ska du säga när du söker hjälp? 
     

Skriv ner svaren, kanske i din telefon eller på en lapp som du kan ha med dig.

Kom ihåg att du alltid kan ringa 112. 

KOM IHÅG

Hemmet ska vara en trygg plats. Men om en vuxen skrämmer eller skadar dig eller någon annan där hemma, är det inte okej. Kom ihåg att våld aldrig är ditt fel och du har alltid rätt att be om hjälp.

BRÅK I

Familjen

VUXNA SOM

Mår dåligt

MINA RÄTTIGHETER

VUXNA SOM

Dricker & tar droger

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris