Meny Stäng meny
Tillbaka

Oro för en vuxen

Att leva nära någon som dricker för mycket alkohol eller tar droger kan vara jobbigt. Det kan få dig att må dåligt på många sätt, och hemma kan det bli både stökigt och bråkigt.

Det är viktigt att du vet att du inte är ensam och att det finns hjälp att få. Du har rätt att få stöd och hjälp.

Vad är missbruk och beroende? 

De flesta vuxna kan dricka lagom med alkohol utan att det är någon fara. Många vuxna dricker då och då för att det är gott, för att det känns festligt eller som ett sätt att umgås. 

Men när en vuxen dricker för mycket eller tar droger kan det leda till problem i vardagen och att hen inte tar sitt ansvar som förälder. Som att sköta jobb, skola och rutiner. Det är också vanligt att det då också är svårt att vara en tillräckligt bra förälder. 

När en vuxen dricker för mycket alkohol eller tar droger ofta kan kroppen utveckla ett beroende. Kroppen blir helt enkelt van vid att vara påverkad av alkohol eller droger.

Att ha en vuxen i sin närhet som är beroende kan väcka många känslor. Kanske är du orolig, rädd, känner skam eller är arg. Men kom ihåg: det är aldrig ditt fel!

Känslor när en vuxen missbrukar

Det är vanligt att du mår dåligt när en förälder eller annan vuxen i din närhet missbrukar alkohol eller droger. Bris pratar gärna mer med dig som:

 • är orolig för en vuxen eller någon annan i din familj.   
 • är orolig för bråk och våld hemma.   
 • undrar om den vuxna ska ha en bra eller dålig dag.   
 • är ledsen, orolig eller rädd.
 • är orolig för att ta hem kompisar.   
 • är orolig för att den vuxna ljuger.
 • får ta för mycket ansvar i hemmet.

Vad kan jag göra om en vuxen dricker eller tar droger?

Vi vet att många barn är oroliga för att berätta om vuxna som dricker eller tar droger. Kanske oroar du dig för vad som kommer att hända om andra får veta.

När vuxna dricker för mycket eller tar droger kan det förknippas med skam. Den vuxna vet ofta att beteendet är fel men klarar ändå inte av att låta bli. Som barn får du kanske höra att du inte ska berätta för någon utanför familjen om det som händer. Det kan också vara så att den vuxna själv förnekar allvaret och hittar på ursäkter.

Det är den vuxnes ansvar att hen slutar med alkohol eller droger. Det är aldrig ditt fel och det är inte heller ditt ansvar att din förälder ska sluta. Att berätta kan först kännas svårt men du gör det för att hjälpa både dig själv och din familj. Ibland behöver vuxna professionell hjälp för att kunna sluta.

Hjälp om en vuxen dricker eller tar droger?

Du har rätt till stöd och hjälp om du har det svårt hemma. Det kan till exempel handla om:    

 • att du får prata med en vuxen som är van vid att hjälpa barn och unga som har det som du. Hen kan lyssna, ge dig råd och hjälpa dig att må bättre. Det kan till exempel vara din skolkurator, en kurator på Bris eller på ungdomsmottagningen.   

 • att du får gå i en stödgrupp där du får träffa andra som är i samma situation. Det kan vara skönt att prata med andra barn som har upplevt liknande saker och som vet hur det är. Det finns många olika stödgrupper, Bris har en som heter Grubbel. 

 • att den vuxne erbjuds hjälp att dricka mindre eller att sluta ta droger eller tabletter.   


Det kan också vara så att du behöver andra vuxna i ditt liv som kan ge dig den trygghet din förälder inte klarar av att ge just nu. Socialtjänsten har stöd till familjer där en vuxen mår dåligt.  
 

Akutplan när en vuxen dricker eller tar droger?

Är du orolig för att något ska hända, gör en plan. Fundera över:  

 • Kan du gå undan eller låsa dörren?  
 • Vem/vilka kan du ringa till?  
 • Vem kan du hämta hjälp hos/ ta kontakt med?  
 • Vart ska du ta vägen?  
 • Vad ska du säga när du söker hjälp? 

Skriv ner svaren, kanske i din telefon eller på en lapp som du kan ha med dig.
Kom ihåg att du alltid kan ringa 112.  
 

KOM IHÅG

Det är vanligt att barn känner att de vuxnas drickande, missbruk eller beroende måste hållas hemligt. Men det stämmer inte. Det är alltid rätt att berätta så att alla i familjen kan få det bättre.    

VUXNA SOM

Mår dåligt

ALKOHOL OCH

Droger

ORO OCH

Ångest

BRÅK I

Familjen

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris