Ensamhet

Hitta på sidan

Att vara ensam 

Det är jobbigt att känna sig ensam när en inte vill vara det. Några av oss känner oss ensamma för att vi inte har någon att hänga med. Andra kan känna sig ensamma för att vänner egentligen inte vet hur de mår och känner. Det är alltså inte antalet vänner som avgör känslan - ensamhet kan vi känna av många olika anledningar.  


 


Vissa tycker det är viktigt att ha jättemånga vänner medan andra känner att det räcker med en riktigt bra vän. Gemensamt för oss människor är att vi, i alla fall periodvis, behöver känna att vi har någon som förstår oss. Någon att berätta svåra saker för, någon att skratta med och någon att hitta på saker med. Det behöver kanske inte vara en bästis, men det kan vara skönt att ha någon att sitta med på lunchen, hänga med på rasten eller prata med på fritidsaktiviteten.  


 


Oavsett varför en känner sig ensam är det viktigt att påminna sig om att det finns massor av vänner där ute. Du kanske bara inte har träffat rätt. Än!  

Vad kan jag göra själv? 

Hur kan en skaffa vänner? Det är en vanlig fråga vi får på Bris. Många unga kämpar med att skaffa vänner och det är inte alltid så lätt. Dels kan det kännas meningslöst eftersom det verkar som att alla redan har vänner, dels kan en inbilla sig att en inte är värd att ha en vän. Inget av detta stämmer! Här är våra tips på vad du kan göra. Och kom ihåg att inte ge upp – även om det tar tid. Det finns vänner där ute! 


 


  • Börja med en ny fritidsaktivitet. Kanske en online-grupp för datorspel, en idrottsförening eller en musikgrupp? Vad gillar du att göra? Fråga de vuxna runt dig vilka aktiviteter som finns där du bor! 
  • Bestäm dig för att våga säga hej till en helt ny person i skolan imorgon. Ett hej kan vara första steget till vänskap. 
  • Förbered frågor att ställa till någon du skulle vilja bli vän med. Kanske vad hen lyssnar på för musik, om hen har några syskon eller om hen har sett en viss film? Kom ihåg att också berätta lite om vad du gillar så att det inte bara blir frågor.  
  • Be din lärare att planera ett grupparbete där du får sitta med någon du vill lära känna. De flesta lärare vet att det kan vara svårt att ta första steget, och de hjälper gärna till.  
  • Lär känna nya personer online. Det kan vara lättare än i verkliga livet. Googla forum där du kan diskutera sådant du är intresserad av, till exempel musik, sport eller mode.  

Även om det kan verka som att alla redan har vänner så är det inte så. Vi är många som har fått leta lite extra innan vi har hittat rätt. Vissa har vänner under korta perioder, andra träffar vänner först senare i livet. Kanske på gymnasiet eller när en börjat på sitt första jobb.  

Kom ihåg

När vi människor är ensamma är det lätt att tänka att det alltid kommer att vara så. Men våra liv kommer bestå av massa nya sammanhang där vi möter nya personer. Vänskap kan uppstå i de mest oväntade situationer. Ge inte upp! 

Läs mer
×

night or day icon