Meny Stäng meny
Tillbaka

Vad är en vän?

Vad en vän är eller vad ordet vänskap betyder, beror på vem du frågar. Men en vän kan till exempel vara en person som får dig att skratta och någon som du kan hitta på roliga saker med. En vän kan vara någon du litar på, som lyssnar och som kanske tröstar när du är ledsen. En vän kan också vara en person som du längtar efter att få träffa och berätta saker för.

En del vänner kan vara tillfälliga, kanske under tiden ni går i samma klass eller håller på med samma fritidsaktivitet. En del vänskaper utvecklas och blir starkare med tiden och kan hålla genom hela livet, även under perioder då ni inte kan prata och ses lika mycket. 

Vad är viktigt i vänskap?

Om du vill hålla fast vid en bra vänskapsrelation finns några saker som är bra att göra tillsammans: 

 • Prata med varandra! Både om sånt som gör er glada och sånt som gör er ledsna. Även om vi har olika intressen är det viktigt att fråga och vara nyfiken på det din kompis vill prata om. Att berätta om jobbiga saker eller när en mår dåligt är ett sätt att visa tillit, det fördjupar ofta vänskapen. Nästa gång kan det vara din kompis tur att vara den som behöver prata. 
   
 • Om det blir bråk eller om någon blir besviken på den andra, prata om det! Försök att inte anklaga varandra utan lyssna på vad den andra har att säga. Försök att förstå och tveka inte att säga förlåt. Hellre en gång för mycket än en gång för lite. 

 • Var inte rädd om situationen omkring er förändras, till exempel om ni hamnar i olika klasser eller slutar att spela fotboll ihop. Det går alltid att hålla kontakten på andra vis, till exempel via telefon och sociala medier eller genom att träffas på helger. En bra vänskap klarar förändringar.  

 • Kom också ihåg att vänskaper kan förändras. En får göra slut med en vän på samma sätt som en får göra slut med en kärlek. När en vänskap känns ojämlik, alltså att en själv känner starkare eller gör mer för den andra personen, kan det vara bra att säga det till sin vän.

Hur kan jag skaffa vänner?

Det är en vanlig fråga vi får på Bris. Många unga kämpar med att skaffa vänner och det är inte alltid så lätt. Här kan du läsa våra tips på hur du kan försöka träffa en ny vän:

 • Börja med en ny fritidsaktivitet. 
 • Bestäm dig för att våga säga hej till en helt ny person i skolan imorgon.
 • Förbered frågor att ställa till någon du skulle vilja bli vän med. 
 • Be din lärare att planera ett grupparbete där du får sitta med någon du vill lära känna. 
 • Lär känna nya personer online. 
 • Börja med en hobby. 

Hur är en bra vän?

Du är anonym och dina svar sparas inte.

KOM IHÅG

Vänskap handlar om relationen mellan två eller flera människor som var och en bär på massa olika känslor och tankar. Det är inte konstigt att det känns svårt ibland!

Skolan

UTANFÖRSKAP OCH

Ensamhet

GRUPPTRYCK

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris