Vänskap

Hitta på sidan

Vad är en vän? 

Vad en vän är eller vad ordet vänskap betyder, beror på vem en frågar. Men det finns några egenskaper eller känslor som de flesta skulle förknippa med ordet vän.


 


En vän kan till exempel vara en person som får en att skratta och någon som en hittar på roliga saker med. En vän kan vara någon en litar på, som lyssnar och som kanske tröstar när en är ledsen. En vän kan också vara en person som en längtar efter att få träffa och berätta saker för eller någon som en bryr sig om och månar om. 


 


Många vänskaper kan vara tillfälliga och pågå under en period, kanske när en går i samma klass eller håller på med samma fritidsaktivitet. En del vänskaper utvecklas och blir starkare med tiden och kan hålla genom hela livet, även under perioder då en inte kan prata och ses lika mycket. 

Vad är viktigt i vänskap?

Om en vill hålla fast vid en bra vänskapsrelation finns några saker som är bra att göra tillsammans:


 


  • Prata med varandra! Både om sånt som gör er glada och sånt som gör er ledsna. Även om vi har olika intressen är det viktigt att fråga och vara nyfiken på det din kompis vill prata om. Att berätta om jobbiga saker eller när en mår dåligt är ett sätt att visa tillit, det fördjupar ofta vänskapen. Nästa gång kan det vara din kompis tur att vara den som behöver prata. 
  • Om det blir bråk eller om någon blir besviken på den andra, prata om det! Försök att inte anklaga varandra utan lyssna på vad den andra har att säga. Försök att förstå och tveka inte att säga förlåt. Hellre en gång för mycket än en gång för lite.
  • Var inte rädd om situationen omkring er förändras, till exempel om ni hamnar i olika klasser eller slutar att spela fotboll ihop. Det går alltid att hålla kontakten på andra vis, till exempel via telefon och sociala medier eller genom att träffas på helger. En bra vänskap klarar förändringar. 
  • Kom också ihåg att vänskaper kan förändras. En får göra slut med en vän på samma sätt som en får göra slut med en kärlek. När en vänskap känns ojämlik, alltså att en själv känner starkare eller gör mer för den andra personen, kan det vara bra att säga det till sin vän.  
Kom ihåg

Vänskap handlar om relationen mellan två eller flera människor som var och en bär på massa olika känslor och tankar. Det är inte konstigt att det känns svårt ibland!

Läs mer
×

night or day icon