Lov & högtider

Hitta på sidan

När ledighet är jobbigt

Många barn som kontaktar Bris har det svårt hemma och då kan loven kännas extra jobbiga. Barn berättar till exempel om ensamhet, att inte ha något att göra eller någon att vara med. Det kan också kännas krångligt med familjen eller de en bor med. En del har föräldrar som måste jobba hela ledigheten medan andra känner att de behöver vara för mycket med sin familj under ledigheten. 


 


Högtider kan väcka samma sorts känslor. Många förknippar de här dagarna med stress, bråk och fulla vuxna. Andra kan känna ilska för att skolan inte ger ledighet under den högtid som ens egen familj firar. Eller för att alla är så upptagna av julklappar när en inte ens firar jul. Det är också vanligt att oroa sig över att få frågor om ledigheten när skolan sätter i gång igen, när känslan är att en inte har något kul att berätta.   

Vad kan jag göra själv?

Här är några tips för dig som känner oro över en ledighet eller högtid:


  • Bestäm att du ska göra minst två aktiviteter per vecka, gärna en för kroppen och en för knoppen. Ta en långpromenad i skogen eller lär dig något nytt. 

  • Försök skapa rutiner för dina dagar. Kanske kan du bestämma att du stiger upp kl. 10.00 varje morgon och äter lunch kl.13.00?
Mer hjälp?

Handlar din oro om att du är rädd för att något ska hända där hemma när du är ledig? Då behöver någon vuxen i din närhet hjälpa dig. Kanske kan du prata med din mentor eller en kompis förälder innan skolan slutar för lovet?

Har du ingen bra vuxen du vill prata med kan du alltid, dygnet runt, kontakta oss
 på Bris.

Gör en akutplan

Om du är orolig för att något ska hända där hemma under ledigheten. Fundera över: 


 


  • Kan du gå undan eller låsa dörren? 
  • Vem/vilka kan du ringa till? 
  • Vem kan du hämta hjälp hos? 
  • Vart kan du ta vägen? 
  • Vad ska du säga när du söker hjälp? 

Skriv ner svaren, kanske i din telefon eller på en lapp som du kan ha med dig.  Kom ihåg att du alltid kan ringa 112.  

Kom ihåg

Du är inte ensam! Många upplever samma saker som du men döljer det jobbiga och låtsas att ledigheten varit bättre än den faktiskt var. 

Läs mer
×

night or day icon