Meny Stäng meny
Tillbaka

Att vilja passa in

Vi människor är sociala varelser och vill känna tillhörighet. Men nästan alla känner sig ensamma och utanför ibland. Tyvärr lägger vi ofta skulden på oss själva och tänker ”det är mig det är fel på”. Det är ofta vi fokuserar på hur vi skiljer oss från mängden och är annorlunda, i stället för att fokusera på det vi har gemensamt.

Under skolgången blir klassen en viktig gemenskap, och att inte ha någon att umgås med i klassen kan kännas hopplöst. Det är lätt att tro att man alltid kommer att vara utanför, men det stämmer inte. Med tiden hittar man ofta likasinnade och vänner, ibland utanför skolan.

Bor man i en mindre stad, kan nätet vara en viktig plats för att hitta personer med samma intressen, stil, sexuella läggning eller könsidentitet.

 
 

Normer och känslan av att vara annorlunda 

I vårt samhälle finns osynliga regler och förväntningar på hur vi människor ska vara, se ut och hur vi ska bete oss. De kallas normer. Här är några exempel på vad normer kan påverka: 

  • Vem du borde bli kär i. 
  • Hur en familj bör se ut. 
  • Vad du bör tycka är roligt. 
  • Vilka kläder du bör ha. 
  • Hur mycket känslor du får visa beroende på ditt kön. 
     

Dessa oskrivna regler kring hur vi bör vara och se ut kan få oss att känna oss annorlunda ibland. Det är normalt att inte passa in i alla situationer eftersom vi alla är unika som människor. 

Att hantera känslan av att vara annorlunda

Att känna sig annorlunda är inte konstigt – det kan till och med vara något positivt. Men om denna känsla leder till att du mår dåligt kan det vara bra att söka hjälp.

Bris pratar ofta med barn som känner sig annorlunda på grund av sin familjesituation. Kanske handlar det om att leva i en kultur som en känner sig ensam i eller att de vuxna en bor med talar ett språk som andra inte förstår. Ibland mår de vuxna dåligt och klarar inte av att vara föräldrar.

Det är också vanligt att vi ofta jämför våra kroppar med andras. Vissa utvecklas tidigare, är kortare, längre, eller känner sig för smal eller stor. Detta kan göra att vi känner oss osäkra. En del känner sig inte hemma i sin kropp, som när man är född som kille men känner sig som en tjej.

Om känslan av att vara annorlunda tar över, är det bra att prata med andra. Det visar att vi alla är olika och att dela funderingar kan hjälpa. Vi kan stötta varandra!

Hur du hanterar att känna dig annorlunda

Att känna sig annorlunda är något som alla går igenom ibland. Här är några tips för att hjälpa dig att hantera de känslorna:

  • Skriv ner dina tankar: Tänk på situationer där du känner dig annorlunda och hur det påverkar dig.

  • Utvärdera problemet: Fundera över om det bara känns jobbigt eller om det också finns positiva sidor.

  • Prata med någon: Ta med din lista om du behöver prata med någon om hur du känner.

Kom ihåg 

Vi är alla unika, och det är just det som gör att vi alla skiljer oss åt på olika sätt. Det som gör oss "annorlunda" kan också vara det som andra känner igen sig i eller lockas av.

UTANFÖRSKAP OCH

Ensamhet

JOBBIGT I

Skolan

KROPP OCH

Utseende

Ätstörningar

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris