Meny Stäng meny
Tillbaka

Varför dricker vi eller testar droger?

Många unga provar att dricka alkohol eller testar droger. Det kan kännas spännande eller som något vi vill göra för att passa in eller utforska gränser. Ibland förknippas alkohol till fest och skoj, men det är inte alltid så. För vissa av oss är det inte kul alls. Ibland ångrar vi oss eller kommer inte ihåg vad vi gjorde när vi var berusade. Då kan alkohol istället bli något jobbigt och svårt att prata om.

Vad är beroende och missbruk?

Beroende och missbruk är ord vi använder när vi pratar om att dricka för mycket alkohol eller ta droger. Om du tar droger eller dricker för mycket alkohol kan kroppen utveckla ett beroende.

Beroende betyder att kroppen blir van vid att vara påverkad av droger eller alkohol. Det kan göra att man alltid känner ett behov av mer. 

Missbruk betyder att ens användning av droger eller alkohol skapar problem i vardagen. Det kan innebära att du gör saker som är farliga eller att du inte kan sköta skolan och rutiner. Att själv ha problem med missbruk eller att ha någon i sin närhet, en vuxen eller en kompis, som är drabbad kan göra att du känner oro och ångest, sorg, nedstämdhet och besvikelse.

Bris kan hjälpa dig

Det är viktigt att veta att du inte är ensam om dina känslor eller erfarenheter. Bris pratar gärna mer med dig som:

 • Är orolig

  Om du känner oro för din egen användning av alkohol eller droger, eller om du är orolig för någon i din närhet.
 • Flyr från känslor

  Om du använder alkohol eller droger för att trösta dig själv och fly från känslor för att må bättre i stunden.
 • Vill söka hjälp

  Om du funderar på att söka hjälp men är osäker på vad som kan hända om du berättar.
 • Bär på hemligheter

  Ifall du bär på jobbiga hemligheter som är kopplade till ditt eller andras användande av alkohol eller droger.

Tips för att våga säga nej till alkohol och droger

Kom ihåg att du inte är tråkig för att du säger nej till alkohol eller droger. Många hör av sig till Bris och berättar att det är svårt att säga nej. Då brukar vi tipsa om att ha ett svar redo så att du inte blir helt ställd när ämnet kommer på tal.

Här är tre tips på vad du kan säga:  

 • Nej tack, det är inte min grej.   

 • Nej, jag ska träna imorgon. Jag pallar inte att må dåligt då.   

 • Nej, jag orkar inte med dramat hemma om de märker att jag är påverkad.   

Har du testat alkohol eller droger?

Du är anonym och dina svar sparas inte.

Hjälp om du oroar dig för alkohol och droger

Att vara beroende påverkar kroppen negativt och kan vara skadligt. Kanske har du själv sett eller upplevt att balansen påverkas, att hjärnan inte funkar som vanligt eller att känslorna blir mycket starkare.

Ett beroende kan också leda till svårigheter som till exempel att inte klara skolan, att hamna i bråk eller i andra farliga situationer eftersom förmågan att tänka klokt försämras av alkohol och droger. När vi mår dåligt är det vanligt att våra nära blir oroliga och det kan uppstå konflikter med vänner, föräldrar och partners.

Det är viktigt att få hjälp när du är orolig för ditt användande av droger eller alkohol, eftersom det kan vara svårt att själv sluta. Hjälpen kan se ut på olika sätt men oavsett om du känner oro eller har ett beroende är det aldrig för sent. Första steget är ofta att berätta för någon du litar på, hur det känns och vad som oroar. 

Oroar du dig för en vuxen i din närhet som dricker eller använder droger? Bris har en stödgrupp online som heter Grubbel. Där kan du träffa och prata med andra som upplever samma sak. Läs mer om Grubbel här.

Kom ihåg

Vi människor påverkas av alkohol och droger. Ju oftare och ju mer vi får i oss, desto skadligare är det. Som ung är du särskilt utsatt. Både om det gäller ditt eget användande av alkohol/droger eller de vuxna du bor med. Därför är det alltid rätt att be om hjälp – även om det känns svårt.  

ATT SKADA

Sig själv

ORO FÖR EN

KOMPIS

VUXNA SOM

Dricker & tar droger

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris