Varför dricker man eller testar alkohol?
Många unga provar att dricka alkohol. Det kan kännas spännande eller som något man vill göra för att passa in eller utforska gränser. Ibland förknippas alkohol med kompisar, fest och skoj, men det är inte alltid så.
Att dricka kan också leda till att man gör saker man ångrar eller inte vill. Det kan också hända att man inte kommer ihåg allt som hänt under tiden man var påverkad, vilket kan skapa jobbiga känslor.
Det kan också vara att alkoholen används för att fly från problem eller jobbiga känslor, men att använda alkohol för att fly är som att dra för ett skynke, problemen finns kvar bakom. Att må dåligt kan vara jobbigt men det finns alltid hjälp att få.
För vissa kan också själva alkoholanvändandet blivit för mycket under en period och utvecklats till ett beroende. Det kan röra dig själv eller någon i närhet som du bryr dig om.
Då kan alkohol i stället bli något jobbigt och svårt att prata om där du kan behöva söka hjälp utifrån. Vi på Bris finns för att hjälpa dig.
Vad gör alkohol med kroppen och hjärnan?
Alkohol påverkar kroppen direkt, men också hur man tänker och känner. När du dricker alkohol påverkas flera delar av kroppen:
- Du kan känna dig snurrig, yr eller illamående
- Du kan tappa kontrollen, få svårt att prata eller gå rakt
- Du kanske gör saker som du sedan ångrar.
- Dina känslor kan förstärks och du kan känna dig avslappnad, men också bli väldigt ledsen eller arg.
För unga påverkas kroppen starkare än för vuxna. Din hjärna utvecklas fortfarande och alkohol kan störa den utvecklingen.
Vad är ett alkoholberoende?
Ett alkoholberoende betyder att kroppen och hjärnan har vant sig vid att vara påverkade av alkohol och att du inte längre har samma kontroll. Det kan börja med att du dricker ibland, men slutar med att du längtar efter att dricka ofta, eller känner att du mår dåligt utan.
Ett beroende av alkohol eller droger kan också leda till att sådant som är viktigt för en, relationer till kompisar och familj, och hur det går i skolan, kan påverkas på ett dåligt sätt.
Tecken på ett alkoholberoende kan vara:
- Du ljuger om hur mycket eller ofta du dricker, eller gör det i smyg
- Du tänker mycket på alkohol
- Du får problem hemma eller i skolan till följd av alkohol
- Du mår sämre psykiskt och har svårare att hantera känslor när du dricker/har druckit alkohol
Att säga nej till alkohol – och ändå vara med
Det kan vara svårt att veta hur man ska göra i situationer där andra kommer att dricka. Ibland kanske det känns som att det förväntas eller att man vill dricka men vet att man inte får eller borde. Om du vill säga nej till alkohol gör det dig inte tråkig – det visar att du tar hand om dig själv. Det kan kännas ovant, särskilt när andra dricker, men det är helt okej.
Många hör av sig till Bris och berättar att det är svårt att säga nej. Då brukar vi tipsa om att ha ett svar redo så att du inte blir helt ställd när ämnet kommer på tal.
Här är tips på vad du kan säga:
- "Nej tack. Jag gillar att vara med – men det är inte min grej."
- "Jag vill komma ihåg kvällen, inte glömma den."
- "Jag tränar imorgon och jag vill må bra då."
- "Jag pallar inte att må dåligt imorgon."
- "Jag har lika kul utan att dricka."
- “Nej tack- jag orkar inte med dramat hemma om de märker att jag druckit.”
Oro för alkohol – hos dig eller någon annan
Känner du dig orolig för dig själv, någon i din familj eller oro för en kompis?
Det finns många saker som kan kännas jobbiga kring alkohol och det är viktigt att få stöd när något inte känns bra. Hjälpen kan se ut på olika sätt men oavsett om du känner oro för dig själv eller någon annan är det aldrig för sent. Första steget är ofta att berätta för någon du litar på, hur det känns och vad som oroar.
Du är inte ensam. Bris finns för dig – via chatt, telefon eller sms. Ring och sms:a 116 111, chatta eller mejla. Vi har öppet varje dag, även på natten. Du behöver inte säga vem du är och det kostar ingenting.
Oroar du dig för en vuxen i din närhet som dricker eller använder droger? Bris har en stödgrupp online som heter Grubbel. Där kan du träffa och prata med andra som upplever samma sak. Läs mer om Grubbel här.
Kom ihåg
Som ung är din kropp och hjärna känsligare och ju oftare och ju mer vi får i oss, desto skadligare är det. Det kan röra ditt eget användande av alkohol eller de vuxna du bor med. Därför är det alltid rätt att be om hjälp – även om det känns svårt.