Meny Stäng meny
Tillbaka

Att vara adopterad

Att vara adopterad betyder att en eller två vuxna har övertagit vårdnaden av ett barn från de genetiska föräldrarna. Det innebär att adoptivföräldrarna nu har ansvar för barnet, precis som om de skulle vara barnets biologiska föräldrar. Många barn blir adopterade om barnets biologiska föräldrar av olika anledningar inte kan ta hand om dem. 

Hur är det att vara adopterad?

Att vara adopterad kan betyda olika saker för olika personer. Det kan också betyda olika saker under olika perioder i livet. Att växa upp som adopterad betyder inte automatiskt att du tänker eller känner på ett visst sätt, det är ju många saker som påverkar hur vi har det och hur vi mår.

Du kanske tänker mycket på att vara adopterad eller så tänker du inte på det alls. Vissa kan känna sig annorlunda eller utanför och tycka att det är jobbigt, medan andra bara tänker på sin adoption som någonting positivt. Oavsett vilka tankar och känslor du har kring din adoption så är det många som känner som du. Du är inte ensam.

Vanliga funderingar om adoption

Det är vanligt att ha många tankar och funderingar kring sitt ursprung och sin adoption. Att känna nyfikenhet är naturligt oavsett om du är nöjd, missnöjd eller inte alls tänker på att du är adopterad. Det varierar från person till person.

Vanliga tankar kan vara:

  • Att du skulle vilja träffa dina biologiska föräldrar.
  • Att du vill veta någon detalj kring din adoption.
  • Att du inte känner dig hemma eller älskad i din adoptivfamilj.
  • Att du är nyfiken på din egen historia.   
  • Att du vill prata med någon om din adoption.
  • Att du känner dig ensam. 
  • Att du undrar varför du blev adopterad och hur det gick till.

Vill du veta mer om din adoption?

Enligt barnkonventionen har varje barn rätt att veta vem ens biologiska föräldrar är, oavsett om föräldrarna lever eller är döda. För att få reda på mer om din adoption kan du:


Prata med andra adopterade

Känner du att andra inte förstår dina tankar kring att vara adopterad och att du vill prata med andra som också är adopterade? 

  • Det finns föreningar för adopterade på Mfofs hemsida.
  • Du kanske har någon vuxen i din närhet du litar lite extra på? Kanske en lärare, släkting, skolsköterska eller skolkurator?

Peers

Peers är en trygg och säker plats att dela tankar, erfarenheter och känslor med jämnåriga.

KOM IHÅG

Det är naturligt att fundera över sitt ursprung och sin adoption oavsett om vi är nöjda med vårt liv eller inte. Det är du som bestämmer om det finns frågor du skulle vilja ha svar på. 

Familj

ATT KÄNNA SIG

Annorlunda

KROPP OCH

Utseende

UTANFÖRSKAP OCH

Ensamhet

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris