Meny Stäng meny
Tillbaka

Olika funktionsvariationer och rättigheter

Vårt samhälle består av människor som pratar olika språk, gillar olika saker, ser olika ut, funkar olika, kan olika saker, tycker om olika saker och förstår världen på olika sätt. Ändå är samhället ofta inte anpassat för alla. Det tas för givet att alla kan ta hand om sig själva, ta sig fram utan problem, följa instruktioner, ta till sig information och sitta still och lyssna långa stunder. Det är konstigt eftersom vi vet att många av oss funkar olika. 

Det kan till exempel handla om att:

  • vara rullstolsburen.
  • kroppen vill röra sig hela tiden eller att tankarna snurrar. 
  • inte se eller höra. 
  • behöva stöd för att planera veckan och skolarbetet. 
  • kunna allt om ett visst ämne men ha svårt att ta in information om annat.  
  • ha ett tvångsbeteende som tar plats från annat.  

Att funka olika innebär och känns olika för oss. Kanske är du stolt över din funktion eller så tycker du att den är svår att hantera.

Olika ord och diagnoser

Ibland används samlingsbegreppen fysisk eller psykisk funktionsvariation för att påminna om att vi kan funka på olika sätt. Diagnoser kan skapa gemenskap, förklara svårigheter och hjälpa dig att få stöd. Men de kan också kännas begränsande om det blir din enda identitet. Därför är det viktigt att själv få beskriva sig.

Många unga gör självtest på nätet för att ta reda på om de har en diagnos, men dessa tester är ofta felaktiga. För att få ett säkert svar måste du träffa en läkare eller psykiatriker.

Dina rättigheter till stöd 

Att leva i ett samhälle som utgår ifrån att alla kan se, höra, röra sig och förstå precis allt, kan vara stressigt och ansträngande när man inte kan det. Då är det viktigt att veta att du har rätt till stöd, både för ditt mående och för att du ska kunna göra precis allt som alla andra kan göra. Fast på ditt sätt.

Du har rättigheter och om du inte får dem tillgodosedda eller om något känns svårt, säg till!

  • I skolan har du rätt till anpassad skolgång och extra stöd.  
  • I samhället har du till exempel rätt till tillgänglighet i allmänna lokaler och stöd för att ta dig fram kollektivt.   


Du ska inte ens behöva leta rätt på allt du har rätt till, det ska de vuxna runt dig hjälpa dig med. Säg ifrån om det inte är så!

Vad säger lagen om funktionsvariationer?

Det är olagligt att diskriminera, alltså att behandla någon sämre än någon annan, utifrån hur ens kropp fungerar.

Alla barn har rätt att få hjälp i skolan för att klara skolmålen, oavsett funktionsvariation.

Alla barn har samma rätt att vara med, att må bra och att vara trygga. Det står i barnkonventionen, i diskrimineringslagen och i skollagen.

Kom ihåg 

Vi funkar alla olika. Men vi är också så mycket mer än vår funktion, som till exempel våra egenskaper, vår stil, våra intressen, våra erfarenheter och våra relationer.

Du bestämmer själv vem du är!

ATT KÄNNA SIG

Annorlunda

STRESS OCH

prestation

JOBBIGT I

Skolan

KROPP OCH

Utseende

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris