Meny Stäng meny
Tillbaka

Alla känner sig blyga ibland

Många barn pratar med Bris om blyghet. En del berättar att de är blyga för personen de gillar, andra kan bli blyga i olika situationer i skolan. Det är inget konstigt, alla kan känna sig blyga ibland.

Blyghet beror ofta på att du inte känner dig trygg med olika människor och situationer. Till exempel är det vanligt att du känner dig blyg första dagen i skolan. Det är inte så konstigt eftersom du kanske inte känner alla och inte vet vad som kommer att hända. Det kan kännas tryggare om du känner någon du kan hänga med eller om du har något att göra som du känner dig bekväm med.

Om du inte har någon att hänga med eller känner att blygheten påverkar dig varje dag kan det kännas extra jobbigt såklart. Det är svårt att slappna av när du känner dig blyg hela tiden.

Du kan också få hjälp om du mår dåligt av att vara blyg, kontakta Bris när som helst på dygnet. 

Tips för att hantera blyghet

  • Påminn dig om att de flesta känner sig blyga i nya situationer.
  • Kom ihåg att blyghet ofta inte syns utanpå. Andra märker antagligen inte att du är blyg, precis som du inte alltid ser om andra är blyga.
  • Öva, öva, öva på att våga! Börja med något litet, som att säga hej till två personer första dagen i skolan eller sätta dig bredvid någon ny i matsalen.
  • Fortsätt öva! Nästa dag kan du säga hej till fyra personer eller fråga någon vad hen ska göra i helgen. Små steg räknas.
  • Berätta hur du känner! Säg: "Jag känner mig jätteblyg". Det kan få andra att förstå och du kanske får hjälp att komma igång.
  • Var förberedd. Bestäm två saker du ska säga högt inför klassen eller på fritidsaktiviteten.
  • Hitta en plats i klassrummet där du känner dig lite tryggare.
  • Berätta för din lärare hur du känner. Kanske kan du be om att placeras bredvid någon du kan göra ett grupparbete med.
  • Var snäll mot dig själv! Det är inget konstigt att vara blyg. Utmana dig själv och kom ihåg att det inte är farligt. Det tar tid – och det är helt okej!

Hjälp vid blyghet

De flesta barn är i perioder mer eller mindre blyga. Men att känna stark ångest inför att få andras uppmärksamhet kan med tiden utvecklas till det som kallas social ångest. Det är vanligt att social ångest inte utvecklas förrän i tonåren, då du kanske känner en press att passa in.

Rädslan handlar om risken att göra bort dig eller att andra ska uppfatta dig som ful, klumpig, misslyckad eller konstig. Det leder till att du börjar undvika situationer eller platser där du kan få andras uppmärksamhet.

Det blir då svårt för dig att umgås med flera personer samtidigt, prata i telefon, räcka upp handen i klassrummet eller delta i sociala sammanhang. I stället drar du dig undan och isolerar dig.

Mår du dåligt av att vara blyg eller känner social ångest? Du vet väl att du alltid kan kontakta oss på Bris, när som helst på dygnet!

Tillsammans kan vi prata om vilka situationer som du tycker är jobbiga, varför de är jobbiga, och hur det brukar kännas för dig. Du kan även få hjälp att öva på situationer där du brukar bli blyg.

 

KOM IHÅG


Att vara blyg är inget du måste "stå ut" med för alltid. Om du vågar öva lite varje dag kan det med tiden kännas bättre. Och du vet väl att du alltid kan kontakta oss på Bris om du vill prata med en kurator anonymt? Vi har öppet dygnet runt!

UTANFÖRSKAP OCH

Ensamhet

JOBBIGT I

Skolan

GRUPPTRYCK

Mobbning

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris