Att vara blyg

Hitta på sidan

Alla känner sig blyga ibland 

Många barn pratar med Bris om blyghet. En del berättar att de är blyga för personen de gillar, andra kan bli blyga i olika situationer i skolan. Det är inget konstigt, alla kan känna sig blyga ibland. Blyghet beror ofta på att en inte känner sig trygg med olika människor och situationer. Till exempel är det vanligt att känna sig blyg första dagen i skolan. Det är inte så konstigt eftersom en ofta inte känner alla och inte vet vad som kommer att hända. Det kan kännas tryggare om en känner någon en kan hänga med eller om en har något att göra som en känner sig bekväm med.  


 


Om en inte har någon att hänga med eller känner att blygheten påverkar nästan alla dagar, kan det kännas extra jobbigt. Det är svårt att slappna av när en känner sig blyg hela tiden. 

Vad kan jag göra själv? 

Som tur är finns sätt att öva bort blyghet. Här är våra bästa tips: 


 


  • Påminn dig om att de flesta är blyga i en ny situation. 
  • Påminn dig om att blyghet ofta inte syns utanpå. Andra ser antagligen inte att du är blyg precis som du inte alltid ser om andra är blyga.  
  • Öva, öva, öva på att våga! Börja med något litet, till exempel att säga hej till två personer första dagen i skolan. Du kan också testa att sätta dig bredvid någon ny person i matsalen.  
  • Öva, öva, öva mer! Nästa dag säger du hej till fyra personer. Du kan också fråga någon vad hen ska göra i helgen eller om ni har någon läxa till imorgon.  
  • Berätta hur du känner! Säg: "Jag känner mig jätteblyg”. Då kan du få hjälp av andra att komma igång. Dessutom ökar chansen att andra också vågar erkänna att de är blyga.  
  • Var förberedd. Bestäm två saker du ska säga högt inför klassen eller på fritidsaktiviteten.  
  • Sätt dig på en plats i klassrummet där du känner dig lite tryggare.  
  • Berätta för din lärare eller fritidsledare hur du känner. Kanske kan du be hen att placera dig bredvid någon som du kan göra ett grupparbete med.  
  • Var också snäll mot dig själv! Det är inget konstigt att vara blyg. Det handlar bara om att utmana sig själv att våga. Då lär en sig att det inte är så farligt. Det kan ta tid – och det är ok! 
Kom ihåg

Blyghet är inte en egenskap som en måste “stå ut” med. Precis alla kan få blygheten att minska genom att öva små steg i taget. Det gäller dig också! 

Läs mer
×

night or day icon