Grupptryck

Hitta på sidan

Att vilja vara med 

Vi behöver andra människor för att må bra. Att tillhöra en grupp kan skapa en känsla av tillhörighet och trygghet. Eftersom gruppen ofta är viktig för oss kan det kännas svårt om en ibland inte tycker och tänker som de andra. Det är naturligt att vilja passa in och att vara rädd för att bli utanför eller behandlad annorlunda. Därför är det inte konstigt att vi ibland känner av grupptryck eller märker att vi själva är den som pressar andra. 


 


Grupptryck kan vara:


 


  • att inte få vara med den en vill.  
  • att inte få klä sig som en vill. 
  • att känna sig pressad att göra något en inte vill. Som till exempel att reta någon, dricka alkohol eller förstöra något.  
Vad kan jag göra själv? 

En vanlig känsla vid grupptryck är oro över att inte få vara med om en inte gör som de andra förväntar sig. Men precis som i alla relationer handlar det om att ge och ta. När det finns flera viljor behöver en ibland kompromissa eller välja vem som ska få sin vilja fram just den gången. I en grupp kan det ofta bli så att en väljer det som de flesta vill. För att det ska bli så rättvist som möjligt. Ibland känns det okej att gå med på det som andra vill, men ibland gör det inte det. Du har alltid rätt att säga vad du vill eller inte vill. 


 


  • Våga säga nej. Även om det känns svårt kan en märka att kompisarna finns kvar för en ändå.  
  • Föreslå en annan aktivitet. Är du orolig för att ni ska göra något som inte känns bra? Försök att hindra det genom att föreslå att ni gör något annat, till exempel går hem till dig och tittar på Youtube eller spelar ett spel. 
  • Använd en så kallad ”vit lögn”. Det är inte bra att ljuga men ibland kan det vara skönt att skylla på något annat. Om dina vänner vill att ni ska göra något som känns fel, säg att du har andra planer.   
  • Prata med de andra. Välj ut någon eller ett par personer i gruppen som du tror känner som du. Ganska ofta är man flera i en grupp som är oroliga och inte vill. Tillsammans är det lättare att säga ifrån. 
Kom ihåg

Genom att öva på att stå upp för det vi tycker och våga säga nej till sånt som inte känns bra, kan vi hjälpas åt att skapa en grupp som är trygg och schysst. Och om du tänker efter är det nog fler än du som skulle trivas i en sån grupp, eller hur? 

Läs mer
×

night or day icon