Sorg

Hitta på sidan

Vad är sorg?

Sorg är en naturlig känsloreaktion som kommer när vi förlorat något i vårt liv. Det kan vara att en kompis har flyttat, föräldrar som skiljt sig eller att någon som stått oss nära dör. Hur sorgen känns är olika för oss alla.


 


Vår sorg kan påverkas av flera saker, till exempel hur de vi har runt oss hanterar sorg, vad vi har upplevt tidigare och vad vi får för stöd. Om vi har förlorat ett syskon eller en vuxen vi bor med kan hela vardagen förändras. Det kan också kännas som att en del av en själv har gått förlorad. Gemensamt för alla är att när något allvarligt händer och allt plötsligt förändras, blir ingenting sig riktigt likt.   


 


Sorg påverkar oss på olika sätt under olika lång tid. I början kan sorg kännas stark. Kanske kan det vara svårt att sova, att äta och att göra det vi brukar göra. Kanske känner du dig arg och irriterad eller att allt känns meningslöst.


 


Många känner skuld och skam över sina känslor och tankar. Men med tiden brukar det fungera bättre även om mycket kan påminna oss om den, eller det, vi saknar så att vi blir ledsna igen. Sorg kan finnas kvar i oss hela livet men den kommer inte alltid kännas lika svår.    


 


Mitt i sorgen kan en upptäcka stunder då en plötsligt är glad och har roligt.  Så kan, och får, det vara. Alla känslor måste få plats även om vi egentligen är väldigt ledsna. Bara för att du var glad betyder det inte att du har glömt det som gjorde dig ledsen.   

Vad kan jag göra själv?

Tillåt dig att vara ledsen. Försök att ”okeja” att du får känna precis som du gör även om känslan känns jobbig. Det brukar i längden vara mer hjälpsamt än att försöka trycka bort sorgen.  


 


  • Var snäll mot dig själv och försök att sänka kraven.
  • Påminn dig om att det inte finns ett ”rätt” sätt att sörja på, det är olika för alla.
  • Prata med andra om det som gör dig ledsen. Att få berätta om sin sorg och bli lyssnad på, brukar kännas tröstande.
  • Om en känner sorg på grund av att en har förlorat en person genom dödsfall eller separation, kan det kännas bra att få prata om personen en saknar.
  • Gör en lista på saker som du mår bra av. Ibland kan det vara skönt att ta en paus från det jobbiga, att aktivera sig och göra något som en mår bra av. 
  • Det kan kännas som att en inte hann säga allt till personen som inte längre finns i vårt liv. Då kan du skriva ett brev till personen som du saknar eller har förlorat! Även om personen aldrig kommer att få brevet kan det kännas som en lättnad att få sätta ord på känslorna.   
Mer hjälp?

Ibland kan stark sorg kännas svår att hantera. Då kan det vara bra att ta hjälp av andra. Kanske någon som upplever samma, någon en känner sig trygg med eller en professionell.   


Många kommuner, kyrkor, ungdomsmottagningar och sjukvården ger individuellt stöd, vissa även gruppstöd. En behöver inte vara kristen för att få delta i kyrkans gruppverksamhet. Kika gärna på din kommuns hemsida eller fråga en vuxen i din närhet om hjälp.  


Du kan även få individuellt stöd av en kurator, psykolog, diakon eller präst. Du kan ringa Bris anonymt eller träffa en kurator på någon av våra mottagningar. Bris har också gruppverksamhet för barn och unga som förlorat en förälder i självmord. 


Du ska inte behöva hantera allt detta på egen hand. Det hjälper att få stöd av andra så prova dig gärna fram till vad som funkar för dig! 


 


Film om sorg


Kom ihåg

Det finns inget ”rätt” sätt att sörja på. Det är olika och tar olika lång tid för alla. Vilket stöd vi behöver är också olika. 

Läs mer
×

night or day icon