Barnkonventionen

Barnkonventionen handlar om dig

I barnkonventionen finns dina rättigheter. Den kom till när nästan alla världens länder samlades i FN och gemensamt bestämde vilka regler som behöver finnas för att alla barn ska må bra.

Rättigheterna, som i konventionen kallas artiklar, är numrerade. Men det betyder inte att någon rättighet är viktigare än den andra. De hör ihop och tillsammans lägger de ett pussel över allt du har rätt att få och rätt att slippa.

Dels handlar barnkonventionen om att de som stiftar lagarna i ett land måste ta hänsyn till alla barns bästa. Men den säger också att dina lärare måste lyssna på dig, att dina föräldrar aldrig får slå dig och att du har rätt att tänka och tycka vad du vill.

Barnkonventionens alla artiklar

I barnkonventionen finns det 54 artiklar. Alla artiklar i barnkonventionen hänger ihop. Börja med att läsa artiklarna 2, 3, 6 och 12. De kallas för barnkonventionens grundprinciper och är bra att komma ihåg när du läser de andra rättigheterna.

Tipsa gärna någon vuxen om den här sidan. Det är deras skyldighet att känna till och följa barnkonventionen! Klicka på bilden för att läsa alla artiklar i barnkonventionen. Du kan även ladda ned och skriva ut.Barnkonventionen blir snart lag

I Sverige gäller inte barnkonventionen direkt som lag ännu. I stället har Sverige valt att anpassa den svenska lagstiftningen så att den överensstämmer med barnkonventionens regler. 2014 beslutade regeringen att barnkonventionen ska bli lag i Sverige och arbetet för att genomföra det har påbörjats. Läs mer om det här.

Läs mer om barnkonventionen

Barnkonventionen - skrift från Bris
Känner du till dina rättigheter? Eller känner du någon vuxen som du tycker behöver lära sig mer om barnets rättigheter? Nu har Bris tagit fram en ny skrift om barnkonventionen.
Barnkonventionen på olika språk
På barnombudsmannen.se kan du beställa och ladda ner affischer och foldrar som på ett enkelt sätt beskriver barnkonventionen för barn och unga på följande språk: dari, arabiska, tigrinska, somaliska, engelska.
Lättläst om barnkonventionen
Ladda ned Barnombudsmannens skrift om barnets rättigheter omskriven till lättläst. Den lättlästa texten är skriven med korta meningar och utan svåra ord. Men allt det viktiga finns med

Lyssna.nu
På lyssna.nu hittar du material och fakta om barnkonventionen och barnets rättigheter.

Bris rapport till FN
Barn har egna rättigheter. Läs rapport om vad barn berättar för Bris. Ladda ned Bris rapport till FN 2014
Sveriges första app om barnkonventionen
Alla barns rätt är en interaktiv bilderbok för stora som små om barns rättigheter. Appen är fylld av bilder, animationer och ljud som på ett enkelt och kreativt sätt förklarar artiklarna i barnkonventionen. Bläddra, peka och lyssna på författarens egen uppläsning.

Bakom appen Alla Barns Rätt står, ”Om barnkonventionen”, ett samarbete mellan BRIS, Ecpat, Plan Sverige, UNICEF, Rädda Barnen, SOS Barnbyar, World Childhood Foundation samt Barnombudsmannen och Allmänna Arvsfonden. Appen laddar du ner gratis.