Om sorg

Har du varit med om att någon i din familj eller släkt har dött, eller har du en vän som dött? Kanske har du en sörjande kompis eller vill veta hur det kan vara när någon som står en nära plötsligt dör. Här kan du läsa och lyssna.

Så kan sorg kännas

När något allvarligt händer och livet plötsligt förändras, som när någon som står en nära eller någon man tycker mycket om dör, blir ingenting längre sig riktigt likt. Det är som att livet kastas upp och ner.

”Allt är nästan som förut och allt,
precis allt, är olika mot förut ”,
(Skorpan Lejonhjärta)

Vad är sorg

Sorg är alla tankar och känslor som kommer och är kroppens sätt reagera på det som hänt. En tänker på det som hänt, hur det kunde hända, hur det var innan dödsfallet och kanske också på hur det kunde ha varit nu om det inte hade inträffat. På olika sätt försöker en förstå dödsfallet och en får en massa tankar och funderingar kring allt som blivit annorlunda. Saknad, längtan och ensamhet är vanliga känslor som hör ihop med sorg och ibland är dessa känslor så starka att en tror en håller på att bli galen. Men så är det inte. Det är kroppens sätt att reagera. Sorg känns i hela kroppen, men hur det är just för dig vet bara du, och sorgen är också olika för alla..

Hur känns det?

Sorgen finns där hela tiden, ibland känns den mer och ibland mindre. Olika människor sörjer också olika. En del gråter mycket, andra nästan inte alls, en del vill prata om det som hänt och den som dött medan andra helst vill vara för sig själv och fundera, och en del gör allt för att försöka tänka så lite som möjligt. Sorg tar tid. För många finns den hos en hela livet, men det som förändras är hur starkt och jobbigt det känns.

Vad hjälper?

Det är viktigt att både känna att det är ok att vara i sorgen men att det också är ok att göra saker en tycker om. Många tycker att det hjälper att prata med någon, lyssna på musik, titta på foton, skriva, gråta, rita eller måla. En del tycker om att göra något han eller hon som dött tyckte om eller som de brukade göra tillsammans. Oavsett vad du tycker hjälper dig så tar sorg mycket kraft och energi så du kan behöva vila också. Känn efter vad som du behöver och hur du vill ha det.

En film om sorg och saknad

En film om hur sorg och saknad kan kännas, om allt som blir annorlunda när någon dör och vad som hjälper.