Vad är droger och varför testar vissa det?
Det finns många olika typer av droger som kan dyka upp i din närhet. Droger påverkar hjärnan, kroppen och kan påverka mycket i livet.
En del testar droger av nyfikenhet, på fest, på grund av grupptryck eller för att försöka fly från jobbiga känslor som sorg, stress, ensamhet eller oro. Det kanske handlar om att inte må bra inombords eller att livet känns för svårt och att du inte vet hur du kan få hjälp.
Det kan börja med att du "bara testar" en eller flera droger, men risken är stor att det leder till mer än vad du först tänkt. Det kan vara lätt att fastna i ett beroende, även om du inte tror att det kan hända just dig. Det som är viktigt att komma ihåg är att oavsett hur det ser ut för dig eller någon i din närhet, så finns det alltid hjälp att få.
Tips för att må bra
Det är jobbigt att må dåligt. Här kan du skriva av dig, göra en avslappningsövning och lära dig att berätta om något svårt.
Vad gör droger med kroppen och hjärnan?
Droger påverkar hur du tänker, känner och beter dig. Vissa lockas av att testa, men baksidan kommer ofta snabbt:
- Du kan tappa kontrollen och ta farliga beslut
- Du kan få hallucinationer
- Du kan bli paranoid, deppig eller ångestfylld efteråt
- Du blir trött, splittrad och tappar fokus i skolan eller träningen
- Din personlighet kan förändras så att vänner och familj inte känner igen dig längre
Vad är ett drogberoende?
Att använda för mycket droger eller alkohol kan leda till ett missbruk och ett beroende bortom den egna kontrollen. Att vara drogberoende betyder att kroppen och hjärnan vant sig vid att vara drogpåverkade och behöver drogerna även fast du kanske inte vill.
Tecken på drogberoende kan vara:
- Du tänker ofta på nästa gång du ska använda och känner ett “sug” i kroppen
- Du drar dig undan från kompisar, skolan eller aktiviteter du brukade gilla
- Du ljuger eller gömmer sanningen för folk omkring dig
- Du börja göra saker du inte brukar för att komma över droger
- Du får ångest eller panik när du inte har tillgång till drogen
Missbruk av droger kan skapa problem i vardagen. Det kan innebära att du gör saker som är farliga eller att du inte kan sköta skolan och rutiner. Att själv ha problem med missbruk eller att ha någon i sin närhet, en vuxen eller en kompis, som är drabbad kan göra att du känner oro och ångest, sorg, eller nedstämdhet.
Att hamna i ett drogmissbruk är inget någon ska skämmas för. Det viktiga är att våga ta första steget och söka hjälp. Det kan till exempel vara att prata med en vuxen du litar på. Det kan också vara att kontakta oss på Bris, prata med din skolkurator eller en ungdomsmottagning. Många som har mått dåligt och använt droger har tagit sig ur det och mår bättre idag. Det är aldrig för sent att få stöd och börja må bättre.
Droger och gängkriminalitet
Om kroppen blir beroende så vill den ha mer droger och det kan gå åt mycket pengar. För vissa blir det så illa att de börjar låna pengar, sälja saker, eller till och med langar droger till andra för att ha råd. Det blir fort ett negativt mönster.
Det finns ofta en koppling mellan droger och gängkriminalitet, där unga lockas in i farliga miljöer. Det börjar kanske med att du "gör en tjänst" – men kan fort utvecklas till något som är svårt att ta dig ur.
Att hamna i den världen/gängkriminalitet kan leda till:
- Att du utnyttjas av äldre eller kriminella
- Att du blir rädd för att säga nej
- Att du hamnar i skuld, hotas eller tvingas göra saker du inte vill
- Att du får svårt att lämna, även om du vill
Bris har många kuratorer som är kunniga inom droger och gängkriminalitet, där du kan få hjälp och stöttande råd.
Att säga nej till droger
Att ta droger är olagligt och skadligt och du bör fråga dig själv varför du använder dem. Är det för att fly en känsla eller ett problem? I de fallen är det ofta sådant du behöver ta hjälp på annat sätt med och Bris kan vara ett bra första steg.
Om du känner att du vill säga nej till droger men tycker att det är svårt har vi satt ihop några tips att kunna använda sig utav. Att säga nej kräver mod – men det går.
Här är några sätt att stå upp för dig själv:
- "Jag har andra saker jag vill lägga mina pengar på."
- "Jag vill inte fastna i något jag inte kan ta mig ur."
- "Det är inte värt att må dåligt”.
- "Jag vill inte bli indragen i något jag inte har koll på."
- "Jag vill inte tappa kontrollen".
Du är inte svag för att du säger nej – du är stark för att du står upp för dig själv. Att säga just nej kan vara det snällaste du kan göra mot dig själv, även om det kan vara en utmaning ibland att stå emot grupptryck.
Om du är orolig för droger
Har du en oro för dig själv eller någon annan i din närhet som använder droger? Känner du oro för en kompis? Många unga delar dina känslor och tankar och det finns alltid hjälp att få.
Det finns många saker som kan kännas jobbiga kring droger och det är viktigt att få stöd när något inte känns bra. Hjälpen kan se ut på olika sätt men oavsett om du känner oro för dig själv eller någon annan är det aldrig för sent. Första steget är ofta att berätta för någon du litar på, hur det känns och vad som oroar.
Du är inte ensam. Bris finns för dig – via chatt, telefon eller sms. Ring och sms:a 116 111, chatta eller mejla. Vi har öppet varje dag, även på natten. Du behöver inte säga vem du är och det kostar ingenting.
Oroar du dig för en vuxen i din närhet som dricker eller använder droger? Bris har en stödgrupp online som heter Grubbel. Där kan du träffa och prata med andra som upplever samma sak. Läs mer om Grubbel här.
Kom ihåg
Droger påverkar inte bara kroppen – de kan förändra hela livet. Det kan vara svårt att sluta på egen hand men det går. Även om du hamnat i en situation som blivit väldigt dålig så går det alltid att välja en annan väg. Det är aldrig för sent att ta ett steg mot att må bättre och få hjälp. Är du orolig för ditt eget eller någon annans mående eller användande av droger så finns vi på Bris här för att ge råd och stöd.