Meny Stäng meny
Tillbaka

Klimatet på nätet

Bakom sin skärm har många känt att det är lättare att säga vad man tycker och tänker. I många fall är det en bra sak, till exempel att det blivit lättare att säga om man är kär i någon eller att man kunnat berätta för oss på Bris om något svårt. Men genom skärmen har det också blivit lättare att vara taskig, skicka vidare något skrämmande och sprida falsk information. Många berättar att det är en väldigt hård ton på nätet och att det smittar så att en själv kanske dras med.

Har du själv sagt något du ångrat eller fått se och höra saker som du upplevt obehagliga eller som du förstår gör någon annan illa? Du är inte ensam och vi kan alla behöva hjälpas åt för att se till att hårda ord och kommentarer inte är mer ok bara för att de sker online. Anmäl till plattformen du är, säg ifrån direkt eller prata med en vuxen som kan hjälpa. Vi kan alla vara en del i att skapa ett bättre klimat online. 

 

Att fara illa på nätet

Det är precis lika illa att bli mobbad på nätet, till exempel genom kränkande kommentarer i sociala medier, som att bli mobbad i skolan. Många barn berättar för Bris om situationer där de har blivit hotade eller där någon har försökt övertala dem att skicka bilder eller att ställa upp på saker de egentligen inte vill. 

Att hat, kränkningar eller övergrepp sker på en skärm gör det inte mindre allvarligt. Och att bli illa behandlad på nätet är inget man ska behöva vara med om, hur vanligt det än är. Om du tycker det är svårt att avgöra om ett visst beteende på nätet är kränkande kan du jämföra med hur det hade känts om det hände IRL. Föreställ dig till exempel att en person dragit ned sina byxor och visat sitt kön rakt framför dig. Då blir det ofta tydligt när någon gått över gränsen.

Har du upplevt näthat?

Du är anonym och dina svar sparas inte.

Vad är olagligt på nätet?

Att dela bilder på andra kan vara olagligt och räknas som ett brott, även om du har fått bilden från personen som syns på den. Det beror på vad bilden visar och varför du delar den. Om bilden kränker personen är det ofta olagligt, särskilt om den visar en naken eller skadad person. Men att dela en bild på någon som spelar fotboll eller gör något vardagligt är oftast okej.

Fråga dig själv om personen på bilden kan bli ledsen om bilden sprids. Om svaret är ja, ska du inte dela bilden. Det gäller oavsett om det är en eller flera personer på bilden. Om du vill dela en bild på dig själv och andra, fråga först om de andra är okej med det.

Det kan också vara olagligt att skicka en bild på dig själv eller någon annan om mottagaren inte har bett om det. Om du vill skicka en lättklädd eller naken bild på dig själv till någon, fråga alltid först.

Det är också olagligt att skriva något hotfullt till en person eller grupp. På nätet gäller samma regler som i verkliga livet – vi ska vara schyssta mot varandra.

Vad är grooming?

Grooming är när någon vuxen föreslår eller stämmer träff med ett barn under 15 år i sexuellt syfte. Med träff menas både fysiska möten och möten via till exempel chattforum. Den första kontakten sker ofta på chattar eller spelsajter. Genom komplimanger, mutor och utpressning försöker förövaren få barnet att posera naket eller att träffas så att förövaren kan begå sexuella övergrepp.

Grooming är alltid olagligt. Den som är utsatt för grooming är ett brottsoffer och har alltså inte själv gjort något fel. Det är viktigt att känna till att förövaren ofta låtsas vara någon annan, som en jämnårig vän, för att lura dig. Om något känns konstigt eller fel, är det alltid bäst att prata med en vuxen som du litar på. Det kan vara en förälder, lärare eller en kurator.

Vad är samtycke på nätet?

Många är osäkra på vad som är rätt att säga när de pratar med andra online. En rolig chatt kan plötsligt bli obehaglig om någon går för långt eller tjatar om nakenbilder. Då är det lätt att känna sig skyldig och tänka att man inte varit tydlig nog. 

Här är några tips på vägen:

  • Utgå inte ifrån att alla fattar eller tänker som du gör. En emoji, bild eller ett meme kan betyda olika för olika personer. 
  • Om du skickar något flörtigt och inte får svar, vänta med att skicka igen.  
  • Om du är osäker på om någon vill ha det där förslaget eller den där bilden, fråga först eller skicka inte alls.  
  • Checka av läget under samtalet/chatten. Samtycke ges i stunden och gäller inte för alltid. Med andra ord, något som först känns okej kan kännas fel en stund senare.    
  • Om du är osäker på om något du skickat gick över gränsen, fråga! Då kan ni prata om det.    
  • En flörtig konversation eller en sexchatt ska kännas bra för båda.  
  • Det är aldrig ditt fel om någon skickar något till dig som du inte vill ha.  

Har du sett något brottsligt på nätet?

Det kan vara svårt att själv avgöra om en bild eller en kommentar som spridits om en är olaglig. Ett tips är att fundera över om något som postats har upplevts som hotfullt, allvarligt eller gjort dig rädd. Då finns det skäl för polisanmälan. Oavsett om inlägget handlar om dig eller om någon annan. 

Tips vid näthat 

  • Ta skärmdumpar och spara som bevis innan du raderar kränkande kommentarer eller bilder.

  • Om någon har skrivit något dumt om dig kan du be personen att ta bort inlägget. Om det inte fungerar, anmäl direkt till den plattform där inlägget har lagts upp. Det kan leda till att personen som har hotat dig blir avstängd från plattformen. På barnrättsorganisationen Ecpats plattformsguide finns instruktioner för hur du tar bort och raderar information, foton och videos på olika sociala medier. 

Hjälp vid näthat och kränkningar

Att uppleva kränkningar, hot eller övergrepp är skrämmande och påverkar ens välmående. När det inträffar online kan det vara speciellt svårt att veta hur du ska hantera det. Rädslan för att situationen ska fortsätta eller förvärras är ofta stor.

Vi vet att det kan kännas som att vuxna har starka åsikter om nätet, vilket kan göra det svårare att berätta. Men kom ihåg att det alltid finns vuxna som vill veta om något har hänt så att de kan stötta dig. Även om det känns jobbigt just nu, är det viktigt att inte kämpa ensam.

Du kan också kontakta ecpat.se som vänder sig till alla under 18 år. De erbjuder hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL och kan hjälpa dig ta ner nakenbilder som spridits. 

Kom ihåg

Kränkningar och hot som sker online är lika allvarliga och obehagliga som när de sker i verkliga livet. Det är aldrig acceptabelt att någon skrämmer dig eller får dig att må dåligt, oavsett var det sker!

ATT MÅ

Dåligt

UTANFÖRSKAP OCH

Ensamhet

JAG PÅ

Nätet

Rasism

Prata med oss

Ring och sms:a 116 111, chatta och mejla. Vi har öppet varje dag – även på natten. Du behöver inte säga vem du är och samtalet kostar ingenting.

Ring Bris Ring Bris