Publicerat
Europa befinner sig i ett nytt skrämmande läge och situationen i Ukraina är oerhört allvarlig. Barn är en sårbar grupp i samhället och som alltid i kriser drabbas barn särskilt hårt. Även i Sverige påverkas barn på olika sätt av den nya krigssituationen i Europa.
Just nu hör många redaktioner av sig till Bris, och våra möjligheter att ge intervjuer är för närvarande begränsade. Här har vi samlat relevant information för journalister och andra vuxna.
Vad behöver barn i den här situationen?
Som vuxen kan du räkna med att barn och unga känner till det som händer i omvärlden genom att ha lyssnat på nyheter, pratat med kompisar eller varit ute i sociala medier. Alla barn är olika och reagerar dock på olika sätt. Referensramarna ett barn har spelar roll för hur det påverkar barnet. För barn med tidigare erfarenhet av krig eller flykt kan oron exempelvis bli annorlunda jämfört med barn som inte har den erfarenheten.
Därför är det viktigt att du som vuxen möter barn utifrån det som barnet ger uttryck för att det behöver och tänker på. Utgå exempelvis inte från att barn oroar sig för samma sak som du som vuxen kanske gör just nu.
– En viktig sak när du möter barn i deras oro är att ge information och att kunna svara på deras frågor. Så att du kan göra tillvaron så trygg och begriplig som möjlig för barnet, det är ledstjärnan för hur och om vad du ska prata. Informationen som du ger måste vara sådan som kan hjälpa barnet och som barnet kan förstå. Du behöver alltså vara påläst och kunna göra informationen begriplig för barnet. Ett sätt att göra det är att ta del av information tillsammans, som när föräldrar eller lärare tittar på Lilla aktuellt tillsammans och diskuterar tillsammans efteråt, säger Marie Angsell, sakkunnig socionom på Bris.
Om ett barn i din närhet är väldigt oroligt kan du som vuxen hjälpa till att trygga barnet. Exempelvis genom att understryka att det inte är krig i Sverige, och att myndigheter och experter inte tror att det kommer att bli det heller. Du kan också prata om att all information som sprids inte är sann och en diskussion om källkritik vara bra att ha, utifrån barnets nivå. Det kan också vara bra att inte bara fokusera på krisen utan att försöka göra saker som du vet att barnet brukar må bra av. Kanske är det att lyssna på musik, pausa en stund från sociala medier, att göra något mysigt tillsammans eller att röra på sig fysiskt.
Bris och Försvarsmakten har tagit fram handfasta råd för hur vuxna kan prata med barn om omvärldsläget:
Information till barn om det som händer nu
På krisinformation.se finns barnanpassad information om läget just nu och svar på flera av de frågor som barn kan ha.
Bris erbjuder olika typer av stöd