Så kan du tänka kring skärmtid

Det pratas en del om skärmtid, men hur ska man som förälder tänka egentligen? Det finns ingen rekommendation som passar alla barn, i stället får du utgå från ditt barns förutsättningar.

Vad händer på skärmen?

Tiden vid skärmen kan vara oerhört varierande – det kan innehålla allt från läxor till film och spel. En stor del av barns sociala sammanhang finns på också nätet. Prata med barnet om hur hen använder skärmen. Finns det någon anledning till att minska på tiden?

När används skärmen?

Fundera tillsammans med barnet när skärmen används och hur ni vill ha det hemma. Kanske finns det vissa tider på dagen då både du och ditt barn tänker att det vore bra med skärmfri tid. Vid middagsbordet, inför sänggående eller när läxorna ska göras?

Hur mår ditt barn?

Hur vi påverkas av att vara uppkopplade är olika. Hur mår just ditt barn av skärmen? Håll samtalet vid liv om hur barnet känner kring nätet och skärmanvändningen. Går den ut över vardagen eller känns det hanterbart?

Var ett föredöme!

Hur vi själva agerar är ofta viktigare än vad vi säger. Fundera hur din egen användning påverkar, både dig och de du har i din omgivning.

×