Fem saker tonåringar önskar att föräldrar visste

Bris dagliga kontakter med barn och unga ger ovärderliga insikter om vad barn behöver av oss vuxna. Här är några exempel.

Håll koll på läget

Många unga önskar att sina föräldrar har bättre koll på hur det är att vara tonåring idag. Hur det är ökade krav på prestationer i skolan, inom idrotten, på sociala medier och ute i samhället i stort.

Tillåt det att bli fel

Säg inte: ”Varför har du inte sagt något tidigare?” om ditt barn berättar om nåt som gått fel. Säg i stället: ”Vad bra att du vågade berätta” och hjälp sen ditt barn att lösa problemet. Det ökar ofta tilliten och gör att ditt barn vågar vända sig till dig för att berätta och ta hjälp.

Skyll inte på hormoner

Hormonsvängningar kan vara en förklaring till humörsvängningar. Men ditt barn kan vara ledsen, arg, irriterad, deppig av helt andra orsaker. Undersök alltid anledningen till varför ditt barn mår som hen gör.

Du är viktig

Även om du uppfattar att vänner är viktigast för ditt barn, betyder det inte att du som förälder är oviktig – tvärtom! Att få stöd och känna sig älskad av sina föräldrar är en enorm skyddsfaktor.

Fortsätt hör av dig!

Acceptera att du ibland blir bortvald av ditt barn – men visa att du finns kvar. För många unga är de där jobbiga sms:en (som du inte får svar på) en trygghet.

×