Så pratar du sexuell läggning

Många barn och unga har funderingar kring vem man blir kär i eller känner sig attraherad av. Här är några tips på hur du som förälder tänka och prata om sexuell läggning.

När

Det är olika när barn börjar fundera på sin sexuella läggning. För vissa börjar sådana tankar tidigt, för andra kommer de sent eller inte alls. Var lyhörd för hur ditt barn uttrycker sig och om ditt barn vill bolla tankar eller känslor med dig.

Inkluderande språk

Visa att alla kärleksrelationer är okej. Säg hellre ”den du blir kär i”, istället för om du träffar en kille/tjej eller leka familj istället för mamma, pappa och barn.

Öppen dialog

Om ditt barn har funderingar, visa att det är okej att prova sig fram i sin sexualitet och sitt kärleksliv. Påminn om att hen inte behöver vara säker på sin sexuella läggning för att kunna prata om den eller leva den.

Integritet

Att prata om sin sexuella läggning med sina föräldrar kan kännas svårt. Respektera ditt barns rätt till integritet och privatliv. Även om ditt barn inte vill prata om hur hen känner,  kan du genom ditt agerande stötta ditt barn. Du kan också tipsa om ungdomsmottagningen eller skolkuratorn.

Fråga eller vänta

När man är redo att ”komma ut”, alltså berätta om sin sexuella, läggning är olika. Pressa inte på utan bädda i stället för att du kan ta emot det. Det ska kännas lika enkelt som när någon som är hetero presenterar sin partner eller pratar om sitt kärleksliv.

×