Inför Valborg: Så kan du prata med barn om alkohol

Publicerat

När våren kommer blir det lättare att umgås utomhus. Inför Valborg kan både barn och vuxna känna oro och fundera på hur det ska bli, eftersom en del unga gör alkoholdebut då. Här lyfter Bris några tips till vuxna om hur man kan prata med barn i sin närhet.

– Barns liv pågår samtidigt som samhällskrisen. Trots pandemi och restriktioner samlas människor både ute och inne för att umgås tillsammans med andra. Att ha samtal i vardagen och att vara nyfiken och närvarande i det som sker i barns liv är minst lika viktigt nu som innan pandemin, säger Niclas Klang, kurator på Bris.

Nu nalkas Valborg, en tid då ungdomar brukar träffas och där alkohol ofta står i centrum. Det kan kännas både kul, pirrigt, läskigt och jobbigt. När unga kontaktar Bris inför Valborg handlar det ofta om oro för vad som kan hända om de dricker alkohol. En del vill passa in och är rädda för att hamna utanför om de väljer att inte dricka medan andra vill ha hjälp och råd kring hur de ska kunna säga nej och låta bli. Det kan också handla om oro för att prata med sina föräldrar om alkohol, och om rädsla för att föräldrar ska bli arga och straffa barnet om de får veta att en har druckit.

– Barn uppskattar att du som vuxen bryr dig, att du frågar och säger vad du tycker. Men lika viktigt som det är att vara tydlig med din oro är det att visa att du också kommer finnas där om något händer och att inte skuldbelägga barnet om det blir fel eller något har hänt som barnet tycker är jobbigt, säger Niclas Klang. 

Alkoholdebuten kan innebära sociala situationer som kan vara svåra för en tonåring att navigera kring. Funderingar som kan finnas är att man har druckit för mycket och att det känns obehagligt, att man gjort något man ångrar, hamnat i konflikt med kompisar eller i värsta fall utsatts för övergrepp. Då behöver barnet en trygg vuxen att kunna prata med för att få stöd och hjälp.

Bris tips till dig som är vuxen

  1. Dialog – en bra dialog är grunden för en bra relation. Prata med ditt barn om alkohol precis som du pratar om andra saker i barnets liv. 
  2. Försök också hitta andra tillfällen att prata om alkohol än vid en stundande högtid. Fråga utan att fråga ut – visa engagemang och nyfikenhet men undvik att samtalet blir till ett förhör. Om du är orolig, förklara för ditt barn varför.
  3. Ta ställning – förse inte barn i din närhet med alkohol och förklara varför.
  4. Hjälp ditt barn att säga nej – för många unga beror tidigt drickande på grupptryck, och det kan kännas svårt att säga nej till alkohol när andra dricker. Här kan du som förälder hjälpa till och ge ditt barn argument som hen kan använda för att stå emot grupptrycket.
  5. Visa att du finns där – berätta för ditt barn att oavsett vad som händer så finns du där. Förklara att barnet alltid ska komma hem även om barnet druckit alkohol. Se även till att själv vara nykter så att du kan hjälpa eller hämta om det skulle behövas.
  6. Skuldbelägg inte – om ditt barn druckit alkohol under Valborg är det viktigt att prata om det, men var noga med att inte skuldbelägga. Känner barnet sig skuldbelagt minskar benägenheten att berätta nästa gång något händer.

Tycker du att det är svårt att prata med ditt barn om alkohol?

Ta hjälp av någon annan vuxen i din närhet, exempelvis en annan förälder. Du kan även ringa Bris vuxentelefon om barn. Vuxentelefonen har öppet vardagar kl. 9-12 på telefonnummer 0771-50 50 50. 

För mer information

Maria-Pia Cabero

Maria-Pia Cabero

Ansvarig press och opinion

070-101 61 00

maria.pia.cabero@bris.se

×