Psykisk ohälsa och familjekonflikter vanliga teman hos Bris i jul

Publicerat

Julen framställs ofta som barnens högtid och en fin tid på året då familjer får möjlighet att umgås tillsammans under helgerna. Den bilden vittnar inte de barn som hört av sig till Bris om i jul. Istället beskriver de julen som jobbig och ångestfylld.

”Hur ska man verka vara glad över att ha mycket tid med familjen när man egentligen mår skit och bara vill vara ensam?”*

Under jullovet (21/12-6/1) hade Bris kuratorer 1070 samtal i chatt, mejl och telefon. Det är ungefär lika många kontakter som Bris brukar ha under samma period. De vanligaste ämnena som barn hörde av sig om var psykisk ohälsa, familj och familjekonflikter och våld, övergrepp och kränkningar.

– Julen är en högtid som förknippas med gemenskap och värme, men för barn som har det jobbigt hemma kan julen bli extra tung med bråk, våld och fulla vuxna. Jämfört med resten av året hör fler barn av sig om familjekonflikter och om vuxnas missbruk, så har det varit även det här jullovet, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris.

Bris kuratorer lyssnar, stöttar och stärker barn i att hantera sin situation. Tillsammans med barnet hittar Bris strategier för att barnet ska kunna må bättre, och våra kuratorer motiverar och hjälper barnet att ta vidare hjälp om hen är otrygg i sitt hem.

Även under skollov handlar många samtal till Bris om skolan, och barn berättar om stress, prestationsångest eller om mobbning och utsatthet. Skolpressen och otryggheten kan göra att det är svårt att slappna av och vila.

–  Skolpressen och otryggheten tynger under hela lovet. Barn berättar för oss att det är svårt att slappna av och vila vilket påverkar deras mående. Nu när skolan och vardagen drar igång igen är det viktigt att alla vuxna som finns runt barn är lyhörda och finns där för barn som behöver stöd, säger Magnus Jägerskog.

* Citat från Bris livechatt om julen den 19 december 2019:

https://www.bris.se/for-barn-och-unga/livechatt/arkiverade-livechattar/livechatt/?id=91151bc5-4044-4f6b-81f4-88ed5474291d

För mer information

Anna Holmqvist

Anna Holmqvist

Chef kommunikation och påverkan

070- 779 95 06

anna.holmqvist@bris.se

×