Sommarlovet känns hopplöst för många barn

Publicerat

Under årets sommarlov ökade barns samtal till Bris med 4 procent jämfört med året innan. Det är en särskilt svår tid för barn som har problem hemma och för de som bär på allvarlig ångest och oro. Samtalen som ökade mest under sommaren handlade om självmordstankar.

”Jag vill inget hellre i livet än att må bra. Men jag gör inte det. Tänkte att nu när det blev sommarlov skulle det bli lugnt och skönt utan stress och press. Men jag ser inget ljus. Jag har ingen livsglädje kvar.”

Sommarlovet är för många barn och unga en härlig tid på året – men inte för alla. I sommar har Bris kuratorer haft närmre 4 200 kontakter med barn som behövt någon att prata med för att hantera svåra situationer och funderingar. De vanligaste ämnena som barn sökte stöd för under sommarlovet var psykisk ohälsa, familj och familjekonflikter samt våld, övergrepp och kränkningar. Det går i linje med hur det ser ut under övriga delar av året, men samtalen är av lite annorlunda karaktär. Under sommarlovet är barn ofta mer ensamma med sina tankar.

”Jag mår riktigt dåligt. Så att jag vill dö. jag försöker att förklara för folk, berätta hur jag känner men jag får höra att det går över, det är en period eller att gör något kul och släpp det. Men personer som säger så förstår absolut ingenting.”

Ledigheten från skolan har varit extra tuff för barn som har problem hemma eller som lever i en utsatt situation, och många barn har känt sig ensamma med allvarlig ångest och oro. Under sommaren ökade samtalen till Bris om självmord jämfört med förra året – 11 procent av alla kontakterna handlade om det.

”Jag trodde verkligen att sommarlovet skulle bli det bästa sommarlovet, att jag skulle få slappna av och sedan till hösten i gymnasiet få börja om på nytt men detta sommarlovet har vart det värsta. Jag vill bara att det ska vara över. Jag har haft sån ångest, gråtit och legat för det mesta i min säng. Jag tänker för mycket på allt hela tiden och jag stressar precis hela tiden, för exakt allt.”

– Det är oerhört oroande att allvarsgraden i barns samtal till Bris fortsätter att öka. Att barn söker stöd är självklart positivt eftersom kontakten med en kurator på Bris många gånger kan vara en viktig väg till förändring. Men det är tydligt att det saknas andra instanser och vuxna omkring som kan ge stöd. Nu går vi in i en ny termin och lärdomen från sommaren bör vara hur viktigt stödet från skolan kan vara. Elevhälsan behöver vara på tårna för att fånga upp den psykiska ohälsa som finns och de tankar som en del barn bär på nu efter sommarlovet, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.

Vem kontaktade Bris i sommar och varför?

  • Mätperiod: 13/6-14/8, densamma 2017, 2018 och 2019. Totalt hade Bris 4573 kurativa kontakter under perioden, varav 4194 kontakter var med barn.
  • Majoriteten av barnen var 13-18 år. Under sommaren skedde en ökning av kontakter från yngre barn. Närmre hundra kontakter rörde barn i åldern 7-9 år.

Du som är under 18 år kan varje dag, året om, kontakta Bris kuratorer på telefon 116 111 (kl.14-21) eller via chatt och mejl.

För dig som är vuxen och har funderingar om ett barn i din närhet har Bris vuxentelefon öppet varje vardag på nummer 0771-50 50 50 (kl. 9-12)

För mer information

Maria-Pia Cabero

Maria-Pia Cabero

Ansvarig opinion och media

070-101 61 00

maria.pia.cabero@bris.se

×

Lämna chatt

/link/1fc3bdae28e84248b29a37c6f3e04455.aspx

Barns psykiska ohälsa

Ladda ned
/link/64e1750404d243ee821cac0b5363e3e5.aspx

Våra rapporter

Bris kontakter med barn, forskning och omvärldsanalys

Se alla rapporter
/link/4a899cc89de74cb3889d8c5f5992bdab.aspx

#ärdumed

Diskutera kring våra rapporter

Material
/link/ff85f76fb3034088b452354e6a4d2925.aspx

Bris Nätverk

Mötesplatsen för barnets rättigheter

Läs mer

Bris nätverk är för dig som aktivt arbetar för och med barn. Gå med i nätverket och låt dig inspireras och få möjlighet till erfarenhetsutbyte.

Läs mer