Förskola

Varje barn har rätt till en trygg uppväxt där tidigt stöd kan vara avgörande. Vi har tagit fram en rapport och samtalsguide på ämnet. Vi har också fysiska och digitala utbildningar för dig som jobbar inom förskola.
Digital grupputbildning Utbildningen riktar sig till dig som arbetar i förskolan och är tänkt att ge både kunskap och verktyg om samtal som kan kännas känsliga och svåra. Utbildningar
För att se på videon behöver du acceptera youtube-kakor

Bris samarbetar med förskoleförvaltningen i Göteborg

”Vi pedagoger måste våga vara modiga och stå upp för barnet.”

Förra året inledde Bris ett samarbete med förskoleförvaltningen i Göteborg. Syftet var att ta fram en utbildning för förskolepedagoger på temat svåra samtal med vårdnadshavare. Anna Lodin, rektor, berättar hur arbetet gått till och om de utmaningar som förskolepersonal kan ställas inför.

Bris rapport

Varje barn har rätt till en trygg uppväxt, liv och utveckling. Ändå finns det barn i Sverige som redan från ung ålder lever i utsatthet i hemmet.

Bris rapport "Se mig - rätten till stöd tidigt i livet" lyfter vikten av tidigt stöd och tydliggör de yngsta barnens behov och rättigheter.

Rapporten belyser tre ämnen:

  • Barns rättigheter och behov. 
  • Barn i utsatthet.
  • Barns rätt till samhällets stöd.
 

Bris samtalsguide

Bris har tagit fram en samtalsguide för att ge verktyg till vuxna som arbetar med de yngsta barnen. Guiden, som heter "Goda samtal om svåra ämnen - en guide i mötet med föräldrar till de yngsta barnen", är utformad för att underlätta och förbättra samtal om svåra ämnen med föräldrar.

Bris nätverk

Vill du träffa andra yrkesverksamma som också arbetar med barn och unga? Bris nätverk samlar personer från olika delar av samhället och erbjuder en plats för inspiration, kunskapsutbyte och erfarenhetsdelning.

För dig som arbetar inom förskolan är nätverket särskilt värdefullt. Genom att gå med får du tillgång till inbjudningar till event och träffar, där du kan fördjupa din förståelse för vårt arbete och få nya verktyg för ditt dagliga arbete.

Gå med i Bris nätverk idag och bli en del av en gemenskap som arbetar för att förbättra barns framtid.

För att se på videon behöver du acceptera youtube-kakor
Bris konferens Vid lanseringen av rapporten "Se mig - rätten till stöd tidigt i livet" anordnade vi en konferens med framstående talare, däribland Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog, psykoterapeuten Björn Tingberg, och barnrättsexperten Åsa Ekman.
Barn behöver Bris har tillsammans med animeringsstudion Hannes&Johannes producerat "Barn behöver" – en film baserad på barns teckningar och samtal med barn om deras behov och vuxnas ansvar.
För att se på videon behöver du acceptera youtube-kakor

"Pappa var alkoholist och jag fick som treåring ständigt hämta alkoholen till honom och har upprepade gånger blivit träffad av glasbitar från vinflaskor han kastat mot golvet. Han tvingade mig även att själv smaka på alkohol flera gånger vid den åldern.

"Första gången jag hörde mamma säga att hon skulle ta livet av sig var jag sex år, så rädd som jag var då har jag nog aldrig varit. Jag försökte göra så mamma var mer glad så hon inte ville ta livet av sig. Jag gjorde en massa teckningar och pyssel och jag ville aldrig gå ifrån henne.

Bris lyfter barns egna berättelser

Barn berättar för Bris om sin uppväxt i social utsatthet med föräldrar som inte tagit hand om dem, om hur både de själva och syskon utsatts för våld och att bli lämnad ensam. Barn beskriver hur de tidiga upplevelserna har påverkat deras hälsa senare i livet.

”Mina syskon är äldre så de hade vänner som de kunde umgås med, jag var fortfarande så liten så jag var ju hemma om dagarna.”

Forskare, socialsekreterare, förskollärare och BVC-personal som Bris har pratat med lyfter brister i samhällets stödfunktion, såsom brist på tid, resurser och metoder för att ha samtal med föräldrarna om oro.

Tidigare rapporter

 

Det är alltid mig det är fel på

 

-hur du kan hjälpa barn som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck.

 

Bra från början

 

 - förskolans betydelse för barn som flytt. 

Bris stödlinjer för vuxna om barn

Har du som vuxen frågor eller funderingar som rör barn och unga? Vi har stödlinjer för vuxna på arabiska, svenska och ukrainska.

Samtalet kostar som ett vanligt samtal och du kan självklart vara anonym. Vi som svarar är erfarna kuratorer som dagligen stöttar barn och unga som kontaktar Bris. Av oss får du stöd och vägledning om hur du kan förändra ett barns situation till det bättre.

Bris vuxenstöd utgår alltid från barnets perspektiv och rättigheter.

Skola

Skolan är en enormt viktig plats i barns och ungas liv, både för lärande, hälsa och välmående. För att goda relationer ska utvecklas i skolan krävs goda samtal, där vi utgår ifrån varje elevs unika situation och förutsättningar.

Därför har Bris tagit fram en samtalsguide även för yrkesverksamma inom skolan. 

Rapporten är framtagen av Bris med stöd från Egmont Fonden.
Finansieras av Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond.
Illustrationer: Elin Svensson/Agent Molly&Co.