"Jag stressade fram en ny familj"

Efter skilsmässan ville Sam snabbt hitta en ny partner. Bli en familj igen. För barnens skull. Men när han träffade en ny kärlek blev ingenting som han hade tänkt sig.

-Jag har nog aldrig varit riktigt ensam i mitt liv, säger Sam, 49. Jag träffade min första tjej när jag var 15, vi var tillsammans i tre år tills jag träffade en annan tjej som jag ganska snabbt flyttade ihop med. Sen rullade det på så tills jag träffade barnens mamma, Nina. Jag har alltid bott ihop med någon, det är så naturligt för mig. 

Tillsammans med Nina fick Sam döttrarna Liv, 17 och Thea, 14.  Familjelivet beskriver han som ”extremt aktivt och socialt”. En helg utan planer existerade inte. Träning, middagar, utflykter, resor, renovering – det måste hända något hela tiden. Ofta var Sam den drivande. Efter 19 år som gifta kände han att luften gått ur honom, kärleken fanns där inte. Han beskriver det som att han ”ville komma vidare”.

-Nina kände inte alls likadant, berättar han. Skilsmässan var helt och hållet på mitt initiativ. Hon var ledsen, barnen var såklart ledsna. Men jag var så övertygad om att allt skulle bli bra så snart jag var på banan igen.

Sam hade precis flyttat in i en ny lägenhet när han träffade en ny kvinna. Det var inte planerat, men som så många gånger förr gick det snabbt. Döttrarna som då var 15 och 12 fick veta nästan omgående.

-De bodde ju hos mig varannan vecka och jag ville inte ha några hemligheter för mina barn, berättar Sam. Jag berättade om min nya och sa att jag gärna ville att tjejerna skulle träffa henne. Liv, min äldsta, blev väl inte jätteglad om jag uttrycker mig milt. Hon hade väl tagit sin mammas parti i skilsmässan och hade fullt upp med att smälta allt som hänt. Men det förstod inte jag då. 
Barnens första möte med Sams nya kärlek var oannonserat. Hon satt där bara vid bordet en eftermiddag när Liv och Thea kom hem från skolan.

-Jag ville inte göra någon stor grej av det, berättar han. Hon var en del av mitt liv nu och jag tänkte att tjejerna skulle vänja sig allt eftersom. När de väl lärt känna min nya skulle de gilla henne och vi skulle kunna bli en ny familj igen.

Mötet gick inte riktigt som Sam hade tänkt sig. ”Vem är hon?” sa Liv och pekade på hans nya flickvän. Utan att vänta på svar rusade hon in på sitt rum, tätt följd av sin lillasyster. Dörren slogs igen med ett brak.

-Jag är en ganska ”laid back” pappa, men när mina barn uppför sig illa mot andra människor blir jag förbannad, säger han. Jag bad min tjej om ursäkt och gick in till mina barn för att tala dem till rätta. Det gick åt helvete, rent ut sagt. De skrek åt mig och tog sina väskor och sa att de tänkte åka hem till sin mamma. Jag var en ”svikare”, en ”äcklig gubbe”, jag hade förstört allt.

Som väntat dröjde det inte länge förrän det kom ett samtal från Nina, barnens mamma. Hon var upprörd över det som hänt och hon hade inga planer på att skicka tillbaka döttrarna så länge ”den nya” befann sig i hans hem. Dessutom ville barnen inte träffa honom. Vad tänkte han med?

Sam berättar hur han åkte hem till sin exfru för att försöka tala barnen till rätta. I bilen på vägen dit kunde han inte fatta vad han gjort som var så fel. Liv och Thea var hans ögonstenar, allt han gjorde var för deras skull. Han ville inte att de skulle behöva pendla mellan två trasiga hem. Två föräldrar som var olyckliga på varsitt håll. Nej, han ville bygga upp en ny, trygg familj så att de kunde återgå till att leva som de gjort tidigare. Barnen behövde det.

-Så korkad jag var. Det var jag som behövde tvåsamheten, inte barnen, säger Sam. Jag var så förblindad av mina egna behov. Jag flydde in i en ny relation för att skydda mig själv. Min tanke var att om jag mådde bra skulle barnen må bra automatiskt.  

Nina var arg och fortfarande sårad. Liv och Thea, förstod han, hade hamnat i en lojalitetskonflikt mellan föräldrarna. De älskade sin pappa men var fortfarande besvikna, förvirrade, arga och ledsna för att han lämnat deras mamma.

-Den kvällen kom en massa känslor fram, berättar han. Sånt som vi kanske borde ha pratat om tidigare. Tjejerna mådde ju inte bra i allt det här, hur kunde jag ha varit så blind? De hade till och med gått och hoppats på att Nina och jag skulle bli tillsammans igen. Att den här separationen var tillfällig. Jag, å andra sidan, hade redan börjat bygga upp en ny bild av vårt nya liv, med min nya tjej. Allt som vi skulle göra tillsammans med barnen. Hur perfekt det skulle bli.

För Sam blev samtalet lite av en kalldusch. Han måste sakta ner. Barnen behövde tid att vänja sig vid att allt förändrats. De behövde också honom, sin pappas odelade uppmärksamhet.
-Det fick mig också att börja fundera över varför jag hade så svårt att vara ensam, säger Sam. Vad var jag så rädd för? Jag visste inte. Men jag fattade att jag hade gjort fel, väldigt fel. Och att jag måste sätta mina egna behov på paus och fokusera på mina döttrar. Jag måste bygga upp mitt nya liv så att det först och främst fungerar för barnen. Allt det andra får komma senare.

Bris kommentar:

Det här är en mycket vanlig situation efter en skilsmässa där barn finns i familjen. Liksom Liv och Thea upplever många barn att föräldrarna mest är fokuserade på sina egna känslor och tankar och inte alls tänker på barnen.

Sam ville göra det som var bäst för barnen och trodde att de skulle blir glada om bara han var lycklig, men han glömde att prata med Liv och Thea om hur de själva upplevde situationen. Det är klokt att, som Sam avslutar med, fokusera på barnen först. Det kan man göra genom att till exempel prata med barnen och lyssna på deras känslor och tankar.

Det är viktigt att tänka på att det är de vuxna som har valt att avsluta relationen, inte barnen. Förtydliga för barnen att det är ni vuxna som inte vill vara tillsammans längre men att det inte betyder att barnen blir bortvalda. Barn behöver känna att de är lika älskade oavsett vad som händer och att föräldrarna ska göra allt de kan för att det ska bli så bra som möjligt för barnen.

När det kommer en ny partner in i familjen behöver barnen bli förberedda och tillfrågade vad de känner och tycker om den nya situationen. Som Sam berättar, gick det för fort för Liv och Thea och han beslutade därför att sakta ner för att ge barnen tid.  Det är en ny situation och alla behöver tid att vänja sig.

×

Lämna chatt