Bris tips: Så kan du prata med barn inför Valborg

Publicerat

Både ungdomar och vuxna kan känna oro inför Valborg och fundera på hur det ska bli. Många unga gör sin alkoholdebut på Valborg, och i Bris kontakter om Valborg är alkohol den gemensamma nämnaren. För vuxna som behöver prata med barn och unga om alkohol har Bris samlat fem tips.

Oro inför Valborg? Bris fem tips om hur du kan prata med barn och unga om alkohol.

Oro inför Valborg? Bris fem tips om hur du kan prata med barn och unga om alkohol.

Många unga som kontaktar Bris inför Valborg är oroliga för vad som ska hända om de dricker alkohol. En del säger att de hamnar utanför om de väljer att inte dricka medan andra vill ha hjälp och råd kring hur de ska kunna säga nej och låta bli. Det kan också handla om oro för att prata med sina föräldrar om alkohol, och rädsla för att föräldrar ska bli arga och straffa om de får veta att en har druckit.

– Vi vet att Valborg är en helg då många unga dricker för första gången. Det kan ofta handla om grupptryck, och en önskan om att passa in. Som vuxen är det viktigt att både våga fråga om alkohol och visa att du finns där oavsett vad som händer. Framför allt är det viktigt att prata med sitt barn utan att skuldbelägga, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.

I dagarna efter Valborg brukar unga kontakta Bris för att prata om sådant som hänt som de funderar kring och vill prata med en vuxen som.

– Det kan handla om att de känner att de druckit för mycket och gjort något som de ångrar, att de hamnat i konflikter med kompisar, eller i värsta fall att de utsatts för övergrepp eller våld, säger Magnus Jägerskog.

Bris fem tips till vuxna inför Valborg

  1. Dialog – en bra dialog är grunden för en bra relation. Prata med ditt barn om alkohol precis som du pratar om andra saker i barnets liv.

  2. Försök också hitta andra tillfällen att prata om alkohol än vid en stundande högtid.Fråga utan att fråga ut – visa engagemang och nyfikenhet men undvik att samtalet blir till ett förhör. Om du är orolig, förklara för ditt barn varför.

  3. Hjälp ditt barn att säga nej– för många unga beror tidigt drickande på grupptryck, och det kan kännas svårt att säga nej till alkohol när andra dricker. Här kan du som förälder hjälpa till, ge ditt barn argument som hen kan använda för att stå emot grupptrycket.

  4. Visa att du finns där – berätta för ditt barn att oavsett vad som händer så finns du där. Förklara att de alltid ska komma hem även om de druckit alkohol. Se även till att själv vara nykter så att du kan hjälpa eller hämta om det skulle behövas.

  5. Skuldbelägg inte – om ditt barn druckit alkohol på Valborg är det viktigt att prata om det, men var noga med att inte skuldbelägga. Känner barnet sig skuldbelagt minskar benägenheten att berätta nästa gång något händer.

Tycker du att det är svårt att prata med ditt barn om alkohol?

Ta hjälp av någon annan vuxen i din närhet, exempelvis en annan förälder. Du kan även ringa Bris vuxentelefon om barn. Vuxentelefonen har öppet vardagar kl 9-12 och nås på telefonnummer 0771-50 50 50.

För mer information

Anna Holmqvist

Anna Holmqvist

Bris pressekreterare

070-779 95 06

anna.holmqvist@bris.se

×