”Jag är ju hennes riktiga mamma”

Efter skilsmässan gick både Erika och hennes exman in i nya relationer. Med barnens bästa i fokus försökte de bygga upp en ny vardag – men nu var de fyra vuxna med olika syn på uppfostran.

-Ingen separation är väl helt smärtfri, säger Erika, 44. Särskilt inte om det är barn med i bilden. Som förälder vill man ge sina barn trygghet – att riva upp familjen är ju en enorm förändring. För ett barn kan en skilsmässa säkert kännas som att marken under fötterna öppnar sig. För oss var det ändå rätt väg att gå. På lång sikt skulle vi alla må bättre.

Från början hade Erika och hennes exman Mats planerat att behålla huset och skaffa en liten lägenhet. På så sätt skulle barnen, Stella, 13 och Max, 9, kunna få bo kvar hemma. Den förälder som hade barnfri vecka fick bo i lägenheten. Men planen sprack ganska omgående då Mats träffade sin nuvarande sambo Camilla. De ville flytta ihop, vilket innebar att huset av ekonomiska skäl fick säljas.

-Kort därefter träffade jag min nuvarande man, berättar Erika. Så barnen fick två helt nya hem att vänja sig vid. Som tur är flyttade vi till samma område, vilket underlättade hela projektet. Jag tror särskilt att Max mådde bra av det.

Erikas nya man hade inga egna barn, men de veckor barnen bodde hos sin pappa fick de dela vardag med bonussystern Alva, 11. Camillas dotter.

-Jag ville verkligen lära känna Camilla, berättar Erika. Det var viktigt för mig att veta vem mina barn levde tillsammans med när de inte var hos mig. Vi kom bra överens, hon hade ju själv gått igenom en separation och hade barn. Hon visste hur viktigt det var att vi alla fick det att fungera. För barnens skull.

Trettonåriga Stella, som var den som starkast motsatt sig att bo med föräldrarnas nya respektive, fick en bra start med Camilla. Hennes elvaåriga dotter Alva såg upp till sin nya bonus-storasyster och Stella fick det största rummet i pappan och Camillas nya lägenhet.

-Hon gav Stella utrymme, säger Erika. Hon hade respekt för att situationen var ny för barnen och att de behövde tid för att landa i allt detta. Men så började det här med TikTok.

Erika och Mats hade haft långa diskussioner med Stella innan hon fick tillåtelse att starta ett eget konto på appen TikTok. Stella älskade musik och att dansa och ville gärna lägga upp klipp på sig själv när hon testade nya danssteg.

-Eftersom vi pratat om vilka faror som finns på nätet, kom vi överens om att Stella alltid måste visa oss klippen innan hon publicerade dem. Av säkerhetsskäl, helt enkelt. En vuxen har ju ett bredare perspektiv än en 13-åring.

Det funkade bra, säger Erika. Givetvis blev det en del diskussioner ibland men Stella visste villkoren. Utan mitt eller Mats godkännande, ingen publicering. Det här var något som Camilla hade svårt att respektera.

Första gången det hände var det Stella själv som visade Erika. I klippet på TikTok kunde man se Stella dansa till en låt i Mats och Camillas kök. Det var inget ovanligt med filmen förutom att Stella var kraftigt sminkad.

-Det var något vi hade sagt nej till, berättar Erika. Det visste Stella. ”Men Camilla sa att det var okej”. Jag kände hur det brände till i bröstet av irritation, men jag behärskade mig och sa bara lugnt att vi behövde prata med både pappa och Camilla om det här. Jag ville inte att Stella skulle hamna i mitten.

Erika ringde upp Mats och sa som det var. De hade tydliga regler för dotterns närvaro på TikTok, det måste Camilla respektera. Klippet måste bort. Inget mer smink. Mats lovade att prata med sin sambo och att påminna Stella om vad de kommit överens om. De närmaste dagarna höll Erika ett vaksamt öga på dotterns konto. Två dagar senare hände det igen. 

-Det var sent på kvällen, berättar hon. Barnen var hos Mats. Jag var precis på väg att lägga mig när jag fick se det. Stella, uppsminkad till max och klädd i någon typ av body som jag aldrig sett förut, dansar och mimar till någon låt. Upplagt på TikTok för fyra minuter sen. Lita på att jag ringde Mats omedelbart! Visste han om det här? Mats lovade att genast prata med Stella och se till att klippet togs bort. ”Vi får prata mer imorgon” sa han. Tio minuter senare var klippet raderat.

Dagen därpå när Erika satt på jobbet och åt lunch, ringde plötsligt Camilla.

-Hon sa att hon såklart fattade att det här var mellan mig och Mats, men att hon ändå ville ge sin syn på saken. Det var hon som lärt Stella och Alva att lägga make up. Tjejerna tyckte det var roligt och Stella ville visa sina följare på TikTok. Alla unga tjejer gör så. Var inte Mats och jag överdrivet hårda?

Erika berättar hur hon där och då varit nära att kasta telefonen i väggen.

-Hur hade hon mage att säga till mig hur jag skulle uppfostra min dotter? Det är jag som är Stellas mamma, ingen annan! Sen lade jag på i örat på henne. Jag var precis på väg att ringa upp Mats för att be honom säga åt sin sambo på skarpen, när jag insåg. Vänta nu, hur blir det här för Stella? Det är ju hon som hamnar i kläm här. Hon är helt beroende av att vi vuxna kan hålla sams. Jag behöver ju inte träffa Camilla, men Stella måste ju faktiskt bo med henne.

Erika skakar på huvudet. Hon ringde upp Camilla igen och bad om ursäkt. Hade hon möjlighet att ses mellan fyra ögon? De behövde prata. Ja, höll Camilla med. Det behövde de verkligen.

-Hon bad mig om ursäkt tillbaka, berättar Erika. Hon hade velat uppmuntra Stella, men det hade blivit fel. Det var så skönt att vi sågs och pratade, utan att dra in Stella. Vi vill ju båda hennes bästa och jag fattar, det är inte lätt att vara bonusförälder utan samma mandat. Vi behöver kunna lita på varandra om det här ska fungera och att kunna ha sådana här samtal är en bra början.

Som Camilla sa – vi kommer säkert hamna i sådana här situationer fler gånger, att vi tycker olika. Men nu är vi i alla fall överens om hur vi ska hantera det.

Bris kommentar:

Precis som Erika skriver är ingen separation helt konfliktfri. Även om man som föräldrar är kommer bra överens, kan saker uppstå på vägen då man tycker olika. Särskilt om fler personer kommer in i de båda familjerna runt barnet. De flesta vuxna vill oftast det bästa för barnen, vilket ibland kan inkräkta på exempelvis de rutiner och regler som föräldrar kommit överens om från början.

Det är naturligt att man som förälder reagerar starkt i en sådan situation och ibland kan man fastna i en känsla av ilska och frustration mot den andra föräldern och dennes nya partner. Då är det viktigt att inte låta ilskan och frustrationen gå ut över barnets relation med de övriga vuxna.

Det var bra att både Erika och bonusmamman Camilla agerade klokt i situationen som uppstod. De kunde bortse från sina egna känslor och istället tänka på hur det blir för dottern Stella när viktiga vuxna runt henne inte kommer överens.

Det viktigaste i sådana här situationer är att prata som vuxna människor med barnets bästa i fokus. Fungerar inte det, tveka inte att söka hjälp, till exempel hos socialtjänsten. Du är också alltid välkommen att ringa Bris vuxentelefon 077 – 150 50 50.

×