Safer internet day 2024

En dag för ett säkrare och tryggare internet för barn och unga

Ett initiativ för att stärka barns trygghet på nätet

Den 6 februari 2024 firade vi Safer Internet Day, ett EU-initiativ med syfte att stärka barns trygghet på nätet. Dagen till ära genomförde vi en rad aktiviteter tillsammans med ECPAT och Mediemyndigheten.

Bland annat anordnade vi ett webbinarium om barn och ungas liv på nätet med syfte att ge aktuell kunskap, väcka tankar och skapa ett framåtsyftade samtal.

Safer Internet Day uppmärksammas av Safer Internet Centres i olika delar av världen.

Tre kostnadsfria filmer

Bris, ECPAT Sverige och Mediemyndigheten har tillsammans tagit fram tre kostnadsfria filmer som riktar sig till barn som går i mellanstadiet.

Filmerna är cirka 15 minuter långa och har alla ett tema som anknyter till barns trygghet på nätet. Till varje film finns diskussionsfrågor att prata om i klassen.

Bris film om barns trygghet på nätet I den här filmen får du ta del av barns egna röster om nätet och få tips på hur du själv kan göra och tänka.
För att se på videon behöver du acceptera youtube-kakor

Mer läsning för barn

Varje dag kontaktar barn oss på Bris och på Bris pratar vi om allt. Här kan du se vad andra barn har ställt för frågor och vad de fått för svar och även läsa tips om hur just du kan göra för att må bra.

Har du koll på vilka rättigheter du har eller är du nyfiken på att lära dig mer? Testa vårt quiz på sidan som heter Mina rättigheter.

Safer Internet Centre Sverige består av:

  • Bris nationella stödlinje
    För barn upp till 18 år. Barn kan ringa, chatta, mejla eller sms:a anonymt med en kurator dygnet runt om frågor som bl.a. rör utsatthet på nätet.

  • ECPAT
    ECPATS:s rapporteringsfunktion för misstänkta sexuella övergrepp och exploatering av barn som tar emot och hanterar tips från allmänheten om övergreppsmaterial på barn på nätet.

  • Mediemyndigheten
    Ett kunskapscenter som drivs av Statens medieråd och som bland annat tar fram rapporter, pedagogiska verktyg, utvecklar metoder för att öka barns delaktighet och inflytande samt arrangerar evenemang och kampanjer.

 

Ett samarbete mellan fler organisationer

Initiativet sker inom ramarna för Safer Internet Centre Sverige, ett samarbete mellan Bris, ECPAT och Mediemyndigheten som finansieras av EU och Vinnova.

×