Barnkonventionen fyller år – men vi firar inte!

Publicerat

Barnkonventionen kan bli lag i Sverige om två år – men alldeles för få barn i Sverige vet om att de har rättigheter. Istället för att måla FN-flaggor och äta tårta när barnkonventionen fyller år vill Bris tipsa lärare och andra som möter barn om hur de kan informera barn om deras rättigheter.

På söndag den 20 november fyller FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen, 27 år. Barnkonventionen är Bris viktigaste styrdokument och all verksamhet utgår från den. Men Bris tänker inte fira på söndag, utan tvärtom vill vi fokusera på det viktiga barnrättsarbete som pågår alla andra dagar under året.

– Varje dag berättar barn för Bris om hur de far illa på olika sätt, och det blir tydligt hur barns rättigheter kränks. Därför kan vi inte fira barnkonventionens födelsedag, utan dagen måste vara ett avstamp för fortsatt kamp för barnets rättigheter, säger Bris barnrättsspecialist Emma Bennwik.

Bris förhoppning är att lärare och andra vuxna som möter barn ser sitt viktiga uppdrag att informera om barnkonventionen och barns rättigheter.

– Vi vet att barn och unga har alldeles för lite kunskap om sina rättigheter. Artikel 42 i barnkonventionen slår fast att alla barn har rätt att känna till sina rättigheter, och här har skolan förstås ett stort ansvar, säger Emma Bennwik.

För en månad sedan gick remisstiden ut för utredningen om att göra barnkonventionen till lag. I sitt remissvar skriver Bris bland annat att skolans skyldighet att informera om barnkonventionen bör förtydligas i skollagen.

– Vi vill att myndigheter kvalitetssäkrar sin kommunikation till barn så att barn får rätt till information i frågor som rör dem. Bris har därför skrivit ett remissvar som särskilt riktar sig till barn, som går att läsa tillsammans med utredningens barnvänliga sammanfattning. Det kan vara två bra texter att ta sig an i skolorna denna vecka, tipsar Emma Bennwik.

Till det här pressmeddelandet har vi samlat en rad länkar med information och material för den som vill uppmärksamma barnkonventionens födelsedag. Håll tillgodo!

Anna Holmqvist

Anna Holmqvist

Bris pressekreterare

070-779 95 06

anna.holmqvist@bris.se

×

Lämna chatt

/link/64e1750404d243ee821cac0b5363e3e5.aspx

Våra rapporter

Bris kontakter med barn, forskning och omvärldsanalys

Se alla rapporter
/link/4a899cc89de74cb3889d8c5f5992bdab.aspx

#ärdumed

Diskutera kring våra rapporter

Material
/link/ff85f76fb3034088b452354e6a4d2925.aspx

Bris Nätverk

Mötesplatsen för barnets rättigheter

Läs mer

Bris nätverk är för dig som aktivt arbetar för och med barn. Gå med i nätverket och låt dig inspireras och få möjlighet till erfarenhetsutbyte.

Läs mer