Morgan Alling, Sanna Nielsen och Behrang Miri nya ambassadörer för Bris

Publicerat

Bris kan nu stolt presentera Morgan Alling, Behrang Miri och Sanna Nielsen som organisationens nya ansikten utåt. Tillsammans med Bris ska de sätta barn och ungas rättigheter på agendan och kämpa för alla barns rätt till bland annat trygghet, lek, skydd och stöd. Med ambassadörernas hjälp vill Bris nå ut till fler barn och unga som kan behöva stöd, samt förmå vuxna att se och agera när barn far illa.

Bris pratar varje år med tusentals barn, unga och vuxna som behöver stöd. Förra året uppgick antalet stödjande kontakter via mail, chatt och telefon till över 26 000. Under 2015 och 2016 lyfter Bris särskilt frågan om våld mot barn. Polisanmälningarna av våld mot barn ökar och 2014 anmäldes över 18 000 fall mot barn upp till 18 år, varav 9 730 gällde åldern 7-14 år. Men mörkertalet är stort, särskilt när övergreppen begås av någon i familjen.

De nya ambassadörerna spelar en viktig roll i att nå ut till fler barn och unga. Inom ramen för uppdraget kommer Morgan Alling, Sanna Nielsen och Behrang Miri att driva Bris frågor i sina egna kanaler och som representanter för Bris även delta i exempelvis kampanjer och föreläsningar.

– Vi är otroligt stolta över att kunna presentera Morgan, Sanna och Behrang som våra nya ambassadörer. De är tre starka individer och samhällsmedborgare som inte är rädda för att säga sin mening och som delar våra värderingar. Dessutom är de förebilder för många barn och unga, vilket ger oss en möjlighet att nå ut till fler barn som behöver vårt stöd, säger Silvia Ernhagen, kommunikationschef på Bris.

Morgan Alling har humorn som vapen

Morgan Alling är en mångfacetterad artist. Hans dråpliga rolltolkning av Sunes pappa Rudolf och spexiga dansmoves i Let's Dance har gjort honom älskad av såväl barn som vuxna. Morgan har alltid nära till skratt, men det finns en mörkare sida. En tuff uppväxt på barnhem och i fosterhem med såväl psykisk som fysisk misshandel har satt djupa spår, och idag jobbar han aktivt för att förbättra barn och ungas rättigheter. Han var ledamot i Bris styrelse 2013-2015, och har bidragit till utvecklingen av Bris verksamhet.

– Det är en otrolig ära att bli utsedd till Bris-ambassadör. Alla har rätt till en trygg uppväxt och Bris gör ett fantastiskt jobb för barn och ungas rättigheter. Jag vill bidra till att fler får kännedom om Bris viktiga arbete, säger Morgan Alling.

Sanna Nielsen överlevde genom sången

Sanna Nielsen är en av Sveriges mest folkkära artister, och trots sin unga ålder har hon hunnit med att både leda och vinna Melodifestivalen. Sanna slog igenom redan som elvaåring, men det var inte lätt att vara en offentlig person vid så ung ålder och hon blev ofta utsatt för hårda ord i skolan. Även i vuxen ålder har Sanna gått igenom tuffa tider, föräldrarnas skilsmässa tog hårt och hon brottades ofta med känslor av att det var hennes fel. Det var sången som hjälpte Sanna att överleva.

– När barn och unga har något viktigt att berätta vill jag att någon ska lyssna. Jag har själv varit en av de tysta blyga tjejerna som aldrig vågade höja rösten eller be om hjälp, och tycker det är fantastiskt att man alltid kan ringa eller skriva till Bris för att få hjälp och stöd, säger Sanna Nielsen.

Behrang Miri vill bli kidsens storebror

Behrang Miri är en av Malmös största förkämpar mot rasism, och har alltid engagerat sig i frågor som rör allas lika värde. För resten av Sverige är han kanske mest känd från TV-program som Morgonshowen, Melodifestivalen och Det Stora Matslaget. Behrang kom till Sverige från Iran när han var tre år gammal, som barn till två politiska flyktingar. Under uppväxten mötte han ofta såväl förutfattade meningar som ren rasism. Som musiker, föreläsare och programledare kommer han idag i kontakt med många barn och unga som behöver support.

– För Bris genomsyrar barnperspektivet allt. Barns rättigheter är något jag brinner för, och det är också därför jag tagit på mig rollen som Bris-ambassadör. Jag träffar dagligen kids som lever i utsatthet och jag vill bli deras storebror som står upp för dem och gör deras röst hörd, säger Behrang Miri.

Ambassadörerna kliver på sina uppdrag i början av 2016 och kickar i gång med varsin film där de svarar på frågor från barn och unga. Filmerna kommer att lanseras i ambassadörernas egna kanaler och kommer även att finnas tillgängliga på Bris hemsida och sociala kanaler.

Anna Holmqvist

Anna Holmqvist

Bris pressekreterare

070-779 95 06

anna.holmqvist@bris.se

×