Unga oroliga för alkohol under Valborg

Publicerat

På lördag är det Valborg, en högtid som genomsyras av alkohol och då många unga gör sin alkoholdebut. I Bris stödverksamhet ser kuratorerna en tydlig gemensam nämnare bland kontakterna som handlar om Valborg – alkohol. Därför vill Bris ge sina tips till vuxna hur de kan agera och prata med unga om alkohol.

I Bris kontakter med unga om Valborg är alkohol den gemensamma nämnaren. Många unga som kontaktar Bris för att prata om denna högtid är oroliga för vad som ska hända om de dricker. En del säger att de hamnar utanför om de väljer att inte dricka alkohol medan andra vill ha hjälp och råd kring hur de ska kunna låta bli. Vissa kontakter handlar också om oro kring att prata med sina föräldrar om alkohol och rädslan att få skäll.

– Valborg är en högtid där många unga gör sin alkoholdebut och ofta handlar det om grupptryck och önskan om att passa in. Som vuxen är det viktigt att vara nyfiken och lyhörd inför högtider av detta slag och våga fråga om alkohol. I mångt och mycket handlar det om relationer och det är viktigt att prata med sitt barn utan att skuldbelägga, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.

Även dagarna efter Valborg får Bris kontakter som handlar om alkohol, men då handlar kontakterna ofta om händelser som skett under själva Valborgsmässoafton.

– Efter högtider där alkohol varit inblandat får vi en del samtal där unga berättar att "det hände en grej". Det kan vara funderingar kring övergrepp, att någon drack för mycket, "strulade" med en kille eller tjej, eller gjorde något annat som de ångrar, säger Magnus Jägerskog.

Bris fem tips till vuxna inför Valborg

  1. Dialog – en bra dialog är grunden för en bra relation. Prata med ditt barn om alkohol precis som du pratar om andra saker i barnets liv. Försök också hitta andra tillfällen att prata om alkohol än vid en stundande högtid.
  2. Fråga utan att fråga ut – visa engagemang och nyfikenhet men undvik att samtalet blir till ett förhör. Om du är orolig, förklara för ditt barn varför.
  3. Hjälp ditt barn att säga nej – för många unga beror tidigt drickande på grupptryck, och det kan kännas svårt att säga nej till alkohol när andra dricker. Här kan du som förälder hjälpa till, ge ditt barn argument som hen kan använda för att stå emot grupptrycket.
  4. Visa att du finns där – berätta för ditt barn att oavsett vad som händer så finns du där. Förklara att de alltid ska komma hem även om de druckit alkohol. Se även till att själv vara nykter så att du kan hjälpa eller hämta om det skulle behövas.
  5. Skuldbelägg inte – om ditt barn druckit alkohol på Valborg är det viktigt att prata om det, men var noga med att inte skuldbelägga. Känner barnet sig skuldbelagt minskar benägenheten att berätta nästa gång något händer.

Tycker du att det är svårt att prata med ditt barn om alkohol?

Ta hjälp av någon annan vuxen i din närhet, exempelvis en annan förälder. Som vuxen kan du även ringa Bris vuxentelefonom barn och prata om ett barn i din närhet. Vuxentelefonen har öppet måndag till fredag 9-12 och nås på telefonnummer 077-150 50 50.

Anna Holmqvist

Anna Holmqvist

Bris pressekreterare

070-779 95 06

anna.holmqvist@bris.se

×