”Vuxna är viktigare än de tror när barn mår dåligt”

Publicerat

Den 10 oktober infaller Världsdagen för psykisk hälsa – en dag som är till för att skapa större medvetenhet och förståelse för psykisk ohälsa.

Magdalena Laestander, kurator på Bris.

Magdalena Laestander, kurator på Bris.

Hos Bris handlar drygt var femte kontakt med barn om psykisk ohälsa och dåligt mående. Samtalen innefattar allt från lättare oro och nedstämdhet till svårare depressioner och självskadebeteenden.

– Både barn och vuxna kan ha perioder när man mår dåligt, det hör till livet. Men om ett barn går med sådana här tankar utan att prata med någon eller få stöd så kan det leda till mer långvarig psykisk ohälsa, säger Magdalena Laestander.

Därför är det viktigt som vuxen att tydligt visa att du bryr dig och inte låta barnet isolera sig. Att vara respektfull och öppna upp för samtal är bra sätt stötta, säger hon.

– Många gånger tänker föräldrar att de måste ta ett steg tillbaka och ge barnet utrymme, särskilt när de blir lite äldre. Men jag skulle säga att det snarare är tvärt om. En tonåring behöver sin förälder mer än någonsin när nya tankar och situationer dyker upp. Låtsas inte som ingenting utan sätt ord på vad du ser.
Magdalena Laestander betonar hur viktig förälderns roll är i barnets liv och påpekar att professionell hjälp inte är den enda lösningen.

– Experter i all ära men du är oersättlig som förälder. Däremot kan du som vuxen ringa till Barn- och ungdomspsykiatrin eller till Bris vuxentelefon – om barn om du har frågor eller behöver någon att bolla med.

Vad säger barnen som hör av sig till Bris om hur de vill att vuxna ska stötta dem när de mår dåligt?

– Många oroar sig för att den vuxna inte ska förstå hur de känner sig och inte ta dem på allvar. De vill inte höra "det går över" eller få färdiga lösningar på hur de ska göra serverade. Som vuxen ska du lyssna, trösta och framförallt inte döma, säger Magdalena Laestander.

Bris vuxentelefon om barn 0771-50 50 50

Behöver du någon att prata med kring frågor och oro som rör barn och unga upp till 18 år? Ring Bris vuxentelefon om barn, vardagar 09.00-12.00

Samtalet kan handla om allt från allvarliga situationer till mer vardagliga dilemman. Samtalet kostar som ett vanligt telefonsamtal och du kan vara anonym om du vill.

Anna Holmqvist

Anna Holmqvist

Bris pressekreterare

070-779 95 06

anna.holmqvist@bris.se

×