Publicerat
I flera år har den vanligaste kontaktorsaken till Bris varit psykisk ohälsa. Nu vill Bris få fler unga att våga prata om sitt mående på platsen där vi vet att flest unga hänger – sociala medier. Vi tar ”slow-tv” till ”slow-sociala medier”. Först ut är världens längsta Tiktok-klipp med Bris-kuratorn Christoffer som pusslar, doodlar och kollar TV.
Depression, diagnoser, nedstämdhet, destruktivitet, självmord, ångest, ätstörningar – listan är lång på vad som ingår i det stora begreppet psykisk hälsa. Gemensamt utgör de den vanligaste anledningen till att barn hör av sig till Bris. Sedan 2016 fram till 2024 har samtal av den typen ökat med 195 procent. Utvecklingen känns också igen från samhällsdebatter och på politisk nivå presenterades så sent som i våras en ny nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention.
Bris arbetar alltid för att utveckla stödet så att det bättre möter barns stödbehov. Som en del av det vill vi nu få fler unga att våga prata om hur de mår, för att i nästa steg kunna få stöd i sin situation. Därför vill vi finnas och verka på platser där barn finns, såsom på sociala medier. Även här diskuteras psykisk ohälsa och Bris vill vara en del av samtalet. Där ryms allt från mörka berättelser om mående till platser där man kan få trygghet av vuxna och få utlopp för sina känslor – så kallade ”safe spaces”.
I satsningen #VågaPrataOmDet tar vi ”slow-tv” till ”slow-sociala medier”. Det tar sig i uttryck genom långa och lugna filmer som manar till att stanna upp i feeden och tänka på hur man mår, men också berätta att Bris kuratorer är tillgängliga dygnet runt för den som behöver en trygg vuxen att prata med.
Första steget går live måndagen den 19 maj i form av världens längsta Tiktok-klipp tillsammans med Bris-kuratorn Christoffer. Här får tittaren följa med Christoffer när han, i en mysig hemma-miljö, ägnar sig åt lugna saker som att pussla, doodla och kolla på TV. Klippet blir en live-stream där Bris finns i kommentarsfältet, för att sedan rullas ut på TikTok och YouTube.
– I en tid när allt går snabb och korta klipp och budskap premieras vill vi vara en motvikt i det flödet som unga möter i sina sociala medier. Samtal om psykisk hälsa sker redan idag på plattformar som TikTok, och där vill Bris finnas med budskapet att man alltid kan höra av sig. Vi vill vara där och skapa en trygg plats för barn och unga, säger Binaji Marouf, kommunikations- och påverkansansvarig på Bris.
Framöver kommer #VågaPrataOmDet ta fler och nya former. Ett av dem är klipp där tittaren möts av en röst och ett samtal som inleds med frågan: "Är allt är okej? Har någon frågat dig det idag?". Ett annat är att influencers på Tiktok kommer sprida initiativet, bland andra Pimpiina Mountain och Dr Tracy. Med #VågaPrataOmDet hoppas Bris kunna nå fler med psykisk ohälsa, ge stöd och skapa bättre samhällen för barn.