Bris stöttar dygnet runt – hela sommaren

Publicerat

Förra årets sommar liknade inget annat i Bris historia. Då fördubblades samtalen från barn som var nedstämda och oron inför hur pandemin skulle påverka tillvaron var stor. Under våren har trycket varit högt dygnet runt hos Bris. Nu lättas en del restriktioner efter en lång och påfrestande tid – men för många barn som befinner sig i utsatta situationer är sommaren fortfarande en utmanande period under året.

Sommarlovet är inte härligt för alla barn. Till Bris hör barn av sig och berättar om ensamhet, om utsatthet i hemmet som blir ännu tydligare när skolan stänger, om dåligt mående och om hur samhällets stöd upplevs svårare att nå under semestertider. Det brukar vara en särskilt svår tid för barn som har problem hemma, som exempelvis lever med våld, som bär på mycket ångest och för barn som känner sig ensamma.

– När de dagliga aktiviteterna och sammanhangen med jämnåriga och vuxna i skolan upphör finns färre distraktioner i vardagen och det som redan känns svårt och är jobbigt i livet kan bli extra påtagligt. Många barn och unga upplever att tillgången till vård och stöd minskar när de kanske behöver det som allra mest. Därför är det oerhört viktigt att Bris stöd nu finns tillgängligt oavsett tid på dygnet, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare. 

”Jag känner mig vilsen, utmattad, utbränd, låg hela tiden och omotiverad. Jag kämpar mig genom varje dag. Jag har hela tiden tänkt att när det blir sommarlov så löser sig allt, men jag tror inte det längre. För även när jag är hemma mår jag inte bra. Ena sekunden vill jag bara lägga mig ner och gråta och andra känner jag ingenting utan är helt tom.”

Pandemin och restriktionerna som pågått i över ett år har inneburit påfrestningar för barn, inte minst kopplat till distansundervisningen som förändrat vardagen radikalt för många. Krisen har särskilt drabbat de barn som redan innan befann sig i en utsatt situation, som exempelvis lever med våld hemma, som lider av psykisk ohälsa och behöver stöd i det eller som har föräldrar med psykisk ohälsa eller missbruksproblematik.

– Nu öppnar samhället upp mer i sommar, en del restriktioner hävs och det blir lättare att upprätthålla sociala kontakter. Samtidigt är trycket hos Bris stort under dygnets alla timmar och vi kan konstatera att pandemins konsekvenser fortsätter att påverka barns tillvaro och mående, säger Magnus Jägerskog. 

Jag har det svårt just nu. Jag krånglar med maten och känner mig ensam. Jag har distans och träffar aldrig vänner och är aldrig social. Jag har skitmycket prov och jag blir så fruktansvärt stressad. Har ingen att prata med eller berätta hur jag känner. Jag känner mig vilse och vet inte var jag ska ta vägen.”

Förra året hade Bris kuratorer 5 749 samtal med barn under perioden 13/6–14/8 – fler än något tidigare sommarlov. I år har Bris, sen i mars, dessutom öppet under dygnets alla timmar. Hittills har nattöppet stöd inneburit fler samtal från barn där ångest, oro och självmordstankar är i fokus. Tankar och känslor som kan bli mer intensiva på natten, när ljuden tystnar och alla andra sover.

– Jag vill uppmana vuxna med barn i sin närhet att prata med och fråga barn om hur de mår och att framförallt lyssna på vad barn uttrycker att de kan behöva hjälp med. Är du själv vuxen och är orolig eller har frågor om barn så finns Bris vuxenstöd tillgängligt alla vardagar på telefon, säger Hanna Järnemar, kurator på Bris.

Bris har som vanligt öppet varje dag, dygnet runt, i chatten, på mejl och telefon för alla upp till 18 år som behöver någon som lyssnar och stöttar i det som kan vara en svår situation.

  • För barn upp till 18 år som vill komma i kontakt med en kurator – ring 116 111, chatta eller mejla på bris.se. Du är anonym, det kostar inget och syns inte på telefonräkningen.
  • För vuxna med frågor om barn – ring 0771 50 50 50, vardagar kl. 9-12.

För mer information

Maria-Pia Cabero

Maria-Pia Cabero

Ansvarig opinion och media

070-101 61 00

maria.pia.cabero@bris.se

×

Lämna chatt