Bris positiva till nationella strategin för våld mot barn

Publicerat

Våld mot barn ska ses som en folkhälsofråga och kommunernas uppdrag ska tydliggöras. Bris välkomnar utredningen "En uppväxt fri från våld" och ser positivt på att barns kunskap har tagits till vara när nationella strategin för våld mot barn presenteras.

Bris välkomnar utredningen ”En uppväxt fri från våld” som äntligen presenterades igår. Bris har länge efterfrågat en nationell strategi som samlar de åtgärder och mål som behövs för att garantera att inget barn ska växa upp med våld. Under arbetet med utredningen har Bris fått medverka som expert och bistått i utredningen med att inhämta barns perspektiv, det har varit tydligt att barnrätten varit central.  
 
Våld är den tredje vanligaste orsaken till att barn kontaktar Bris och antalet samtal om våld har ökat de senaste åren. Under jullovet (21/12-22 – 6/1-23) tog Bris emot fler samtal än någonsin tidigare och samtalen om våld var de som ökade mest.  
 
En av de viktigaste delarna i utredningen är att den fastslår att våld mot barn måste erkännas som en folkhälsofråga. Det förstärker möjligheten att använda de strukturer och myndigheter som finns idag. Bris ser positivt på att utredningen väljer att tydliggöra de uppdrag och verktyg som redan finns, istället för att uppfinna nytt som tar tid att implementera. Bris är även positiva till att utredningen har en bred bild av våld och att våldet finns i alla de områden där barn befinner sig, i relationer till jämnåriga, i hemmet, i skolan, i närområdet och på nätet. Det är positivt att utredningen ser brett på definitionen av våld, var och hur barn lever med våldet och våldets konsekvenser.  

En förutsättning i arbetet för att förverkliga barnets rättigheter är att barn är delaktiga. Därför är det viktigt att barn har hörts i utredningen och att strategin utgått från den kunskap de fått från barn i sina förslag. Det syns bland annat tydligt i fokuset på det arbete som sker lokalt och tydliggörandet av kommunernas ansvar.  

Bris kommer att titta i detalj på utredningens förslag till åtgärder och vår bedömning av dess effekter. Men vi ser redan nu att om strategin ska få en reell effekt för de barn som lever med våld eller riskerar att utsättas för våld,måste förslagen i strategin prioriteras både av regeringen och den regionala och kommunala politiken. Resurser, en bred förankring inom politikens olika områden blir nödvändigt för att få till ståndett långsiktigt och uthålligt arbetesom sträcker sig längre än en mandatperiod.  

Inget barn ska växa upp med våld och nu måste regeringen prioritera detta för att garantera varje barn sin rättighet, att få leva och växa upp utan våld.  

För mer information

Maja Dahl

Maja Dahl

Pressekreterare

070-266 85 58

maja.dahl@bris.se

×