Helene Henriksson, hälso- och sjukvårdsstrateg, berättar om hur satsningen Sätt Skåne i Rörelse – i samverkan med Bris – hjälper barn till bättre hälsa genom mer rörelse, gemenskap och trygghet i skolan.
Helene Henriksson, hälso- och sjukvårdsstrateg i Region Skåne, svarar här på frågor om varför barns stillasittande måste tas på allvar – och hur satsningen Sätt Skåne i Rörelse gör konkret skillnad för barns fysiska och psykiska hälsa.
Vad är drivkraften bakom satsningen Sätt Skåne i Rörelse – vad såg ni för behov hos barn och unga i Skåne?
-Vi har en samhällsutmaning med en alltmer stillasittande befolkning. Allra mest oroande är situationen för barn och unga, vilket har visat sig bland annat i Region Skånes Folkhälsorapporter. Såväl fysisk aktivitet, rörelseglädje som social gemenskap främjar vår hälsa och detta har våra politiker glädjande nog har prioriterat att satsa på.
Hur hänger fysisk rörelse och social gemenskap ihop med psykisk hälsa, utifrån ert perspektiv?
-Det finns en tydlig koppling och starkt stöd i forskningen. Är man nyfiken på effekten av fysisk aktivitet kan man läsa mer om evidensläget i FYSS – Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling.
Hur jobbar ni konkret för att skapa fler möjligheter till rörelse och relationer för barn och unga i Skåne?
-Vi ger stöd i införandet av nya metoder och arbetssätt till skolor och kommuner i Skåne. Arbetet inleddes med en kartläggning som visade att kommunerna önskar operativt stöd. Man vill ha hjälp med implementeringen och detta tillgodoser vi med kompetenta metodledare inom forskningsbaserade och beprövade metoder som till exempel Dans för hälsa, Må bra i naturen, Aktivitet förebygger och GoFaR (som är en utveckling av Fysisk aktivitet på Recept). Vi erbjuder även kunskapshöjande tematräffar och utbildningar, bland annat tillsammans med Bris.
Vad betyder det för Region Skåne att ha Bris som samverkanspartner i den här satsningen?
-Det är värdefullt för oss att ha en nära samverkan med Bris som bidrar med gedigen kunskap om barn och ungas rättigheter. Våra insatser måste utgå från barn och ungas egna röster och behov och här har vi fint stöd av Bris.
På vilket sätt stärker Bris barnrättsperspektivet i satsningen?
-Bland annat har vi genom vår samverkan möjlighet att regelbundet erbjuda Bris utbildningar ”Expertgrupp barn” och ”Viktig vuxen”. Efterfrågan är stor, utbildningarna fylls direkt.
Hur ser du på vikten av att vuxna – både i profession och privat – engagerar sig i barns rörelse och relationer?
-Vi är många som kan vara trygga vuxna och göra något litet extra för barn i vår närhet. Att vara närvarande, lyssna, motivera och ge stöd behöver inte ta lång tid men kan vara helt och hållet avgörande för barnet.
Har du sett något konkret exempel där Sätt Skåne i Rörelse gjort skillnad för barn eller unga?
-Vi ser mängder av goda exempel där våra insatser skapar såväl bättre fysisk hälsa som psykiskt välmående. Minskad känsla av stress, bättre koncentration i skolan, bättre sömn, ett positivt sammanhang med social gemenskap och vänner. På gruppnivå ser följeforskare även ett vänligare, lugnare klassrumsklimat.
Vad hoppas du att satsningen ska ha lett till när samverkansavtalet med Bris avslutas 2026?
-Vår förhoppning är att alla kommuner och skolor fortsatt prioriterar att arbeta med dessa frågor strukturerat och långsiktigt. Att man avsätter resurser för att samordna arbetet med fysisk aktivitet, rörelseglädje och social gemenskap med ett tydligt barnrättsperspektiv i fokus. Behoven är fortsatt stora så vi tror och hoppas att vi får fortsatt förtroende från politiken att samordna Sätt Skåne i rörelse regionalt i samverkan med bland annat Bris.
Vilka utmaningar ser ni framöver för att barn och unga i Skåne ska få de förutsättningar de behöver för att må bra?
-Som samhälle måste vi skapa bättre möjligheter för en mer jämlik hälsa. Rörelsesatsningar i förskola och skola når många barn och unga och detta bör kompletteras med mer riktade insatser för de som har dessa behov. Alla barn och unga har rätt till bästa möjliga hälsa! Den stillasittande skärmtiden är ett hälsohot då den konkurrerar om andra viktiga saker i livet. Vi behöver alla en balans och här måste vi hjälpas åt. Vuxna är viktiga förebilder och vi behöver också tänka till gällande våra skärmvanor och andra levnadsvanor. Sömn, fysisk aktivitet, dagsljus, gemenskap men också chilltid utan skärm är viktiga ingredienser för vårt välmående.